вівторок, 24 березня 2009 17:14

В"ячеслав Коновалов зібрав сто мутантів

Київський генетик В"ячеслав Коновалов, 72 роки, зібрав колекцію чорнобильських тварин-мутантів. Частину експонатів тримає в Інституті генетики в селі Чубинське Бориспільського району на Київщині, де працює 11 років. Решту приніс додому.

— Іще з 50 закопав у лісах Житомирщини поблизу ферм, у яких знаходив потвор, — розповідає В"ячеслав Сергійович. — Я з 1967 року робив експерименти з клітинами на кафедрі генетики Київського університету. Дослідження зацікавили військових. У 1980-х почалися секретні експерименти на замовлення Міноборони. Ми опромінювали радіацією лабораторних мишей і пацюків. Вони перетворилися на мутантів.

Разом із групою науковців Коновалова відправили в Чорнобильську зону читати лекції — заспокоювати людей.

— Кожного супроводжувала людина в сірій шинелі. Я зрозумів, що твориться щось не те. Покинув столичний університет і переїхав у Житомир. Там очолив кафедру сільськогосподарського інституту. Був травень 1986-го, майже в кожному селі щодня народжувалися мутанти. Першим побачив двоголове порося. Законсервував його в скляній банці з формальдегідом. Народжених потвор селяни спалювали. Я налагодив зв"язки із сільськими ветеринарами. Було лоша із вісьмома ніжками, корова з чотирма рогами, поросята "сіамські близнюки", гуска із чотирма лапами, двоголове теля.

Із пластикових коробок Коновалов виймає двох поросят, загорнутих у білі ганчірки: одне має вісім ніг, в іншого внутрішні органи вивернуті назовні.

— А ось цей хлопчик народився в Бердичеві, — показує мумію 6-місячного плода дитини завбільшки з долоню. — Його мама була змушена зробити аборт. Вона працювала на шкіряному заводі, де багато хімії, почався страшний токсикоз. Після операції плід важив 500 грамів. Я обробив його спиртом, підсушив. У формаліні він зменшився в сім разів. Знаєте, я не залізний. Адаптації до таких речей немає. Це страшно.

У Житомирі Коновалов жив 11 років.

— Усе це зберігав на балконі, коли моя донька була вагітною. Слава Богу, онучка Аліночка народилася нормальною дівчинкою.

Показує фотокартку, де йому 20 років. Коновалов із голим торсом, мускулистий.

— Я був майстром спорту по боксу. Мама народилася в Полтаві, батько — росіянин, військовий льотчик. Ми часто переїжджали, я змінив п"ять шкіл. У кожній доводилося притиратися, став непоганим боксером. Не Кличко, звичайно, але із 75 боїв 60 виграв, жодного разу не був у нокауті, — киває плечими по-боксерськи. — Правда, через бокс голова як барабан була. Із моїх десятьох друзів-боксерів тепер тільки двоє залишилося. Якось зустрів одного, майстра спорту. У нього п"ять нокаутів було. Він мене побачив і питає: "А як тебе звати, як звати мою дружину?". Пам"яті вже немає.

Було лоша із вісьмома ніжками, корова з чотирма рогами

Коновалов одружився із науковцем Людмилою Ніговською. Народили двоє доньок: Анжелу й Олену. У 55 років Людмила Андріївна померла від раку молочної залози.

— У моїй пам"яті вона завжди 20-річна, мала такі великі очі. Коли захворіла на рак, у погляді читав одне запитання: "За що мені така біда?". Люда фізіологією тварин займалася. Збирати колекцію не забороняла, розуміла, що я цим живу.

— Що з колекцією плануєте зробити?

— Як віддаватиму кінці, напишу заповіт на інститут Чорнобиля. А може, донькам залишу або онукам. Головне, що маю записані всі місця закопаних тварин. Коли треба буде — можна відкопати.

Зараз ви читаєте новину «В"ячеслав Коновалов зібрав сто мутантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі