четвер, 24 вересня 2020 06:01

Василя Романіва поховали поряд із побратимами

Автор: 4STUDIO.COM.UA
  Василь Романів вступив до Юнацтва Української ­повстанської армії у 13 років. Був зв’язковим. Мав позивний ”Славко”
Василь Романів вступив до Юнацтва Української ­повстанської армії у 13 років. Був зв’язковим. Мав позивний ”Славко”

У Львові попрощалися з учасником бойових дій Української повстанської армії Василем РОМАНІВИМ. Його поховали на Личаківському кладовищі біля меморіалу "Стіна пам'яті УПА", де покояться 15 учасників визвольних змагань. Чоловіка не стало на 90-му році.

— У нашій родині було четверо дітей, Василь — найстарший, — розповідає брат Володимир Романів, 76 років. — Дбав про Україну і про нас, звичайно. Їдким патріотом був. Ще підлітком НКВД наказало йому показати, де переховуються партизани. Він повів їх в іншу сторону, в ліс, де було багато хмизу. Сказав, копати і шукати там УПІвців. А сам став потихеньку відходити. Ті побачили, що хоче відступити, зрозуміли — обманює. Стріляли, але йому вдалося втекти. Брат був відповідальний, малослівний. Говорив лише по суті. Останнім часом хворів, був знеможений.

Василь Романів народився в селі Стратин Рогатинського району на Івано-Франківщині. 1944 року вступив до Юнацтва УПА. Був зв'язковим. Мав псевдо "Славко". У дев'ятому класі виконував обов'язки районного станичного. За завданням Проводу ОУН навчався в торгово-кооперативній школі та Лісотехнічному інституті в Івано-Франківську. Три роки був розвідником Української повстанської армії.

До виходу на пенсію викладав у Львівському пожежно-технічному училищі. Став членом Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби. В нього залишилися син Андрій, брат і сестра.

Зараз ви читаєте новину «Василя Романіва поховали поряд із побратимами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі