вівторок, 21 листопада 2017 05:20

Василь Пилип'юк не був у відпустці 16 років

Автор: Уніан
  Василь Пилип’юк видав 117 фотоальбомів. Його роботи показували в 61 країні
Василь Пилип’юк видав 117 фотоальбомів. Його роботи показували в 61 країні

19 листопада на Личаківському цвинтарі у Львові поховали фотографа Василя Пилип'юка. Дорогою додому в нього стався інфаркт. Помер у лікарні. Йому було 67 років.

— Василь Васильович завідував кафедрою фотомистецтв у Київському університеті культури й мистецтв. 17 листопада повертався автомобілем додому, — розповідає знайома Калина Шпанюк, 47 років. — Під час зупинки неподалік Рівного раптово знепритомнів. "Швидка" доставила в реанімацію. На ранок помер. Лікарі діагностували аневризму грудного відділу аорти.

Василь Пилип'юк народився в селі Новоселиця на Івано-Франківщині. Займатися фотографією почав 9-річним.

— Одного вечора мене покликав сусід і показав, як народжується фотографія. Я був зачарований моментом, коли на чистому папері з'явилося зображення. Той вечір став вирішальним для мене, — згадував він.

Пилип'юк був головним редактором журналу "Світло і тінь". Викладав у Львівській академію мистецтв. 1993 року отримав Шевченківську премію за фотокниги "До тебе полинуть", "Живиця" і "Львів". Усього видав 117 фотоальбомів. Його роботи показували в 61 країні.

— Зумів так багато всього видати завдяки недоспаним дням і ночам. Я 16 років не був у відпустці, — казав Василь Пилип'юк три роки тому.

У фотографа залишилися дружина, син і дві доньки. Дочекався народження онука. Його назвали на честь діда.

Зараз ви читаєте новину «Василь Пилип'юк не був у відпустці 16 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі