середа, 27 грудня 2017 06:01

"У 14 років зробив зачіску нареченій, її матері та сестрі"

Автор: Фото надане Маріо Флорею
  Маріо Флоря з села Ванчиківці Новоселицького району Чернівецької області працює у своїй студії краси після уроків. Має майже 70 постійних клієнтів
Маріо Флоря з села Ванчиківці Новоселицького району Чернівецької області працює у своїй студії краси після уроків. Має майже 70 постійних клієнтів

— Кілька років відкладав гроші на айфон. Потім вирішив вкласти їх у власну справу. Мама, брати й родичі допомогли. Тепер маю власну студію, — каже 16-річний Маріо Флоря з села Ванчиківці Новоселицького району Чернівецької області. 26 жовтня в райцентрі відкрив салон краси "Маріо Студіо".

Перукарською справою хлопець зацікавився у 12 років.

— Спочатку переглядав в інтернеті відео, як роблять зачіски. А потім купив манекен жіночої голови. Тренувався заплітати косички. Фантазував, додавав щось своє. Якось мою роботу побачив старший брат Флорін. Не міг повірити, що то виконав я. Першою клієнткою була дівчина з нашого села. Зробив їй плетіння "французького водоспаду". ­Отримав тоді перші 15 гривень. А далі створював зачіски на вечори та випускні. У 14 років зробив зачіску нареченій, її матері та сестрі. Їздив до них у Чернівці. Заплатили 600 гривень. Згодом клієнти почали знаходити мене через соцмережі. Деякі хлопці зі школи спочатку насміхалися, що обрав дівчачу професію. Тепер не сміються.

Студія хлопця розташована в центрі міста. Для неї орендує кімнату на 50 "квадратів".

— Провів воду. Закупив стіл, шафи, полки, крісла-пуфи й диван із палет. Із рідними вирішили, що меблі будуть білі та чорні. Облаштував своє робоче місце. Збоку поставив мийку для голови. На вхідних дверях повісив табличку з власним логотипом. Придумав його з дизай­нером, який допомагав роз­робляти банери для вулиці та студії. Скільки в неї вклав і плачу за оренду, говорити не хочу.

Маріо Флоря навчається в ­11-му класі. У студії працює після школи.

— Якщо треба пропустити уроки, так і роблю. Клієнти для мене важливіші. Якщо не приділятиму їм час, вони підуть до іншого майстра.

Ціни за обслуговування у студії — від 200 грн.

— Для клієнтів купляю лише якісну косметику: американську, італійську та німецьку. Працюю дорогими професійними інструментами. В кожну зачіску чи стрижку вношу свою родзинку. Зазвичай прислухаюся до побажань людей. Але є й такі, хто повністю покладається на мій смак. Недавно прийшла дівчина з русявим волоссям. Пофарбував його в яскраво-оранжевий, що пасує їй. Сказала, прийде до мене наступного разу.

У мене є майже 70 постійних клієнтів.

— Частину одразу записую на наступний візит, — каже Маріо. — Бувають дні, коли роботи небагато. Та інколи у студії доводиться затримуватися допізна. Додому добираюся міжміськими автобусами — наше село розташоване на трасі. Було таке, що працював до другої ночі. О четвертій ранку вже мав робити наступну зачіску.

Інколи клієнти дають чайові. Найбільше — 100 гривень. Частину заробітку вкладаю в матеріали й інструменти для роботи. Потроху віддаю родичам борги. Вдячний, що підтримали мене. Але хочу мати відчуття, що студію створив сам.

"Якщо нічого не вийде — поїду за кордон"

Маріо Флоря живе з матір'ю 52-річною Галиною Володимирівною. Має двох братів — 28-річного Флоріна й Дана, 23 роки. У хлопця є 10 дипломів, сертифікатів із курсів і майстер-класів із перукарського мистецтва й подяки за показ зачісок.

— Уперше на майстер-класі був у 13 років. У Чернівці приїжджала Анастасія Юхименко, майстер вечірніх зачісок із Києва. Мене посадили в першому ряду, бо був найменший. Коли вручали сертифікат, усі аплодували.

Намагаюся постійно вдосконалюватися. Майстер-клас коштує від 350 до 600 доларів (9,8–16,8 тис. грн. — ГПУ). Для мене це чималі витрати, бо ще ж треба гроші на прожиток і харчування.

У майбутньому мрію відкрити салон у Чернівцях. Згодом — свою школу. Якщо нічого не вийде, поїду за кордон. Хоча залишати Україну не хочу. Шкода своїх клієнтів. Вони до мене звикли.

Зараз ви читаєте новину «"У 14 років зробив зачіску нареченій, її матері та сестрі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі