вівторок, 23 січня 2018 05:35

Працівник може раз на місяць прийти на роботу нетверезий

— Я кілька років їздила у Фінляндію на заробітки. Працювала за сезонними візами на полях і в теплицях. Останнє місце роботи — склад, де пакувала овочі. Там познайомилася зі своїм чоловіком. Він громадянин Естонії. Одружилися в Таллінні й зробили візу для возз'єднання сім'ї. З України забрала сина від першого чоловіка, який помер багато років тому. З нинішнім чоловіком маємо двох доньок, — розповідає 33-річна Світлана Логінова із Херсона. Чотири роки мешкає у фінському місті Кааріна.

У Фінляндії держава допомагає родинам. Оренда житла тут обходиться від 17 тис. грн. Громадяни і ті, хто має посвідку на проживання, можуть отримувати соціальну допомогу. Якщо витрати на житло високі, частину коштів повертають.

— Необхідну родині матеріальну допомогу вираховують за прожитковим мінімумом. Це витрати на харчування й одяг, — каже Світлана Логінова. — Для сім'ї він становить 57 тисяч гривень. А зарплата чоловіка чистими — 54 тисячі. Він працює бригадиром у компанії, що готує деталі для кораблів. При цьому наша квартплата — 27,2 тисячі гривень. Ми звернулися в управління соцстрахування. Тепер щомісяця нам повертають за квартиру 8,8 тисячі гривень.

Є допомога від міста для сімей, витрати яких перевищують прибуток. Оплачують гуртки й табори, лікування очей і зубів, зламану незастраховану побутову техніку. Нам компенсують витрати сина на приладдя й тренування з плавання. На дітей до 18 років щомісяця платять 3,4 тисячі гривень. Сума збільшується з кожною наступною дитиною. На другу дають 3,5 тисячі, на третю — 3,9 тисячі. Ці гроші не оподатковуються й не вважаються доходом.

Тут дуже сильна профспілка захисту працівників. Щоб бути її членом, чоловік платить 4 тисячі гривень на рік. Якщо втратить роботу, йому рік виплачуватимуть 90 відсотків зарплати. У разі несправедливого ставлення або травми працівники профспілки виїжджають за викликом. Тому тих, хто у профспілках, звільняють останніми.

Працевлаштованій людині, за законом, дають 140 оплачених годин на рік для індивідуальних потреб. Наприклад, всі походи до лікарів — потрібно лише взяти довідку. Тут оплата погодинна. Припустимо, ти у лікаря, а гроші капають. Ще є один негласний закон — працівник може раз на місяць прийти на роботу нетверезий.

Зараз ви читаєте новину «Працівник може раз на місяць прийти на роботу нетверезий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі