вівторок, 19 грудня 2017 06:50

"Підготував до друку шість томів. Закінчити проект не вистачило сил"

За літературознавцем Віталієм Дончиком справили сороковини. Він помер 18 листопада в Києві на 86-му році. Мав хворе серце.

— Останнім часом Віталій Григорович працював відповідальним керівником проекту "Історія української літератури" у 12 томах, — розповідає колега Микола Сулима, 70 років. — Підготував до друку шість томів. Та закінчити проект йому не вистачило сил.

Віталій Дончик з відзнакою закінчив романо-германське відділення філологічного факультету Київського університету. 1962-го влаштувався на роботу в Інститут літератури. Був одним із засновників "Народного руху України". 1996-го разом із сімома літературознавцями отримав Шевченківську премію за навчальний посібник "Історія української літератури ХХ століття" у двох книгах.

— Віталій Григорович багато сил віддав українській літературі та її пропаганді, — каже Микола Сулима. — Курував багатьох аспірантів та докторантів. Після його смерті всі дзвонили його дружині. "Телефон не замовкає. Дзвонять з усієї України", — казала вона.

Віталія Дончика поховали на Байковому кладовищі у Києві. У нього залишилося двоє синів: 56-річний Андрій — кінорежисер, Максим, 51 рік, — журналіст.

4 матчі провів за молодіжну команду ірландського футбольного клубу "Шелбурн" 16-річний Іззі Дезу. Помер від серцевого нападу під час гри з місцевим клубом "Сент-Кевін Бойз".

Іззі знепритомнів на полі під час другого тайму. "Швидкою" хлопця відвезли в лікарню. За годину його серце зупинилося.

Іззі Дезу називали одним із найперспективніших молодих гравців Ірландії. Тренери кажуть, на полі він вирізнявся підвищеною працездатністю. На здоров'я не скаржився.

Зараз ви читаєте новину «"Підготував до друку шість томів. Закінчити проект не вистачило сил"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі