пʼятниця, 16 жовтня 2020 06:30

"Платили 300 гривень. Грошей вистачало, щоб не померти з голоду"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Актор Олег Шульга знявся в серіалі ”Нюхач”, фільмах ”Червоний” і ”Позивний ”Бандерас”. Цього року виконав головну роль у серіалі ”Доброволець”
Актор Олег Шульга знявся в серіалі ”Нюхач”, фільмах ”Червоний” і ”Позивний ”Бандерас”. Цього року виконав головну роль у серіалі ”Доброволець”

— Радянська політична машина добре працювала. Референдум про незалежність проходив, коли мені було 12 років. Я переживав. Думав, краще б залишитися жити в Радянському Союзі. Зрозумів, що це неправильно, коли почав замислюватися над історією нашої країни, — каже актор 41-річний Олег ШУЛЬГА. Виконав головну роль у серіалі "Доброволець" режисера Ахтема Сеїтаблаєва. Прем'єра відбулася 6 жовтня на каналі ICTV.

Олег Шульга народився в Дніпрі. Мати працювала медсестрою, батько — слюсарем на заводі. У Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара отримав спеціальність інженера-механіка ракетно-космічних літальних апаратів. За фахом працював півтора року.

— Зі школи грав у театрі-студії "Віримо". Сюди мене привів старший брат, — розповідає. — Фінансування не було. Актори самі купували декорації й костюми, тому мусили ще десь працювати. Коли 2003 року міська влада вирішила створити театр, я покинув завод. Там отримував 300 гривень зарплати. За акторство платили так само. Грошей вистачало, щоб не померти з голоду. Але я займався улюбленою справою.

У лютому 2014 року Олег пішов добровольцем на фронт. Став командиром мотопіхотного взводу. Служив у селищах Золотому й Оріховому на Луганщині.

— Коли почалася війна, зрозумів, що за незалежність треба боротися силою. Найстрашніше було, як прийшли в батальйон. Замполіт сказав: "Ви всі помрете. Готові до цього?" Кожен міг розвернутися й поїхати назад. Дехто так і зробив.

Думав, на війні весь час бігатимемо й стрілятимемо. Виявилося, треба готувати їсти, мити посуд, прати свої речі. Ночували в непридатних умовах. Були обстріли. Бачив смерті. Якось пішли в розвідку. Коли ввечері повернулися, хлопці показали зйомку з квадрокоптера. Ми зайшли туди, де противник міг нас оточити й обстріляти.

2017-го Шульга знявся у стрічці "Червоний" і серіалі "Нюхач". За рік отримав головну роль у фільмі "Позивний "Бандерас". У серіалі "Доброволець" цьогоріч зіграв капітана ЗСУ Дмитра, який після війни намагається пристосуватися до мирного життя.

— Після демобілізації проблем у мене не було, бо актор завжди працює зі свідомістю. Але спілкувався з хлопцями, які стикнулися з цим, — каже Олег Шульга. — Мені комфортно працювати з Ахтемом. Намагалися зрозуміти один одного в людському й професійному сенсі. Знімали війну з обмеженим ресурсом. Бій — а в нас небагато людей, простір не такий і днів на зйомку обмаль. Щоразу складно, проте й цікаво.

У серіалі показали, що війна існує не лише в зоні бойових дій. Мій герой зустрічає в Києві сєпара, який гуляє містом. Таке трапляється і в реальному житті. Гібридна війна триває. Навіть на мирній території немає миру.

Зараз ви читаєте новину «"Платили 300 гривень. Грошей вистачало, щоб не померти з голоду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі