пʼятниця, 16 березня 2018 05:05

Олег Табаков називав нас "темними" й "нікчемними"

Автор: Володимир ВЕЛЕНГУРІН з сайта www.kp.ru
  Олег Табаков фотографується з сином Павлом і другою дружиною Мариною Зудіною. Вона — його колишня студентка, на 30 років молодша
Олег Табаков фотографується з сином Павлом і другою дружиною Мариною Зудіною. Вона — його колишня студентка, на 30 років молодша

15 березня в Москві на Новодівичому цвинтарі поховали російського актора й режисера 82-річного Олега Табакова. Помер минулого понеділка в лікарні. Там провів останні чотири місяці.

Олега Табакова госпіталізували торік у листопаді із зараженням крові. Причиною стали зубні імпланти. На початку грудня в нього діагностували пневмонію, ввели у штучну кому. Через місяць почалися судоми, став відмовляти мозок. Помер від серцевого нападу. Поруч із ним були діти і дружина.

Перший інфаркт чоловік переніс 29-річним. Відтоді почав регулярно харчуватися і спати по 10 год. на добу.

— Своим главными лекарствами считаю сон и еду. Днем ложился спать даже в гримерке. А кушать хотел всегда. Даже по ночам пробирался на кухню и запихивал в рот кусок колбасы. Однажды на приеме в английском посольстве вылизал тарелку. Моя жена пришла в ужас, а жена посла — в восторг, — казав Олег Табаков.

Він народився в сім'ї лікарів у російському Саратові.

— Мама хотіла, щоб я став гінекологом. У ті часи їм добре платили. Я ним не став — це мій вклад у радянську медицину, — розповідав Табаков.

У шлюбі був двічі. Першою дружиною стала актриса Людмила Крилова. Прожили разом 35 років. Мають спільного сина 57-річного Антона й доньку Олександру, 51 рік. Розлучилися через роман Табакова з молодшою на 30 років актрисою Мариною Зудіною.

— Полюбила Олега Павловича, когда поступила в ГИТИС на его курс, — згадує Марина Зудіна. — Спочатку він мене не помічав. Згодом між нами зав'язався роман. Після того, як пішов із родини, діти і колишня дружина перестали з ним спілкуватися. Донька пробачити це батькові так і не змогла.

Від Зудіної у Табакова залишилися син 22-річний Павло й донька Марія, 11 років.

— На початку сімейного життя ми з Олегом Павловичем сварилися майже щоранку. Він був незадоволений усім, що я робила, — каже Марина Зудіна. — Знайшли вихід. Він прокидався першим. Я піднімалася після того, як він ішов на роботу. Можливості сваритися у нас не було.

Олег Табаков уперше знявся у кіно під час навчання у школі-студії Московського художнього театру. Зіграв у 130 стрічках.

Зокрема, "12 стільців", "Сімнадцять миттєвостей весни", "Москва сльозам не вірить", "Війна і мир", "Д'Артаньян і три мушкетери". Його остання роль — у російській комедії "Кухня. Остання битва". Вийшла на екрани торік у квітні.

— Вся его творческая ­жизнь — сплошное преображение. Его следующие роли никогда не были похожи на предыдущие. Всегда был новый. Раскрывался с совершенно неожиданной стороны: и драматической, и комедийной, — згадує актриса Олена Драпеко, 69 років.

Олег Табаков схвалював анексію Криму.

— Усе відбулося справедливо, — говорив. — Якби наші українські брати були розумніші, мали би сказати: "Вибачте нас, заради Христа! Ми купилися на халяву". Адже ніякого відношення Крим до України не має.

У липні 2015 року ім'я актора внесли до "чорного списку" українського Мінкульту.

— Українці й так не дуже освічені, — казав Табаков. — Бабуся інколи говорила: "Та плюнь ти на них. Це ж темні й неграмотні люди". Мені їх шкода. Вони, у певному сенсі, нікчемні.

Зараз ви читаєте новину «Олег Табаков називав нас "темними" й "нікчемними"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі