вівторок, 20 лютого 2018 05:30

Микола Слободян мав рак горла

Колишнього політв'язня радянських таборів 73-річного Миколу Слободяна поховали в селі Росохач Чортківського району на Тернопільщині. У нього був рак горла.

— Микола Васильович хворів останні п'ять років, — розповідає колишній депутат Тернопільської облради Володимир Мармус, 68 років. — Мав астму та проблеми з ногами. 2017-го в нього виявили рак горла. Останнім часом майже не виходив із дому. Постійно відчував сильний біль, йому було важко говорити й дихати. Жив на знеболювальних.

Микола Слободян народився в селі Росохач у селянській родині. Після закінчення школи працював у колгоспі. 1972‑го вступив до підпільної патріотичної молодіжної організації, що боролася за незалежність України.

— У ті роки було багато скептиків: "Та що ви, хлопці? Яка незалежність?" Але Микола Васильович вірив, що наша держава таки здобуде свободу, — говорить Володимир Мармус. — Він брав участь у виготовленні та встановленні українських прапорів, розповсюджував листівки з патріотичними гаслами. Був відчайдухом, нічого не боявся.

1973-го Миколу Слободяна арештували. Засудили до трьох років ув'язнення в таборах суворого режиму та двох — заслання. На волю вийшов 1978-го.

— Після того постійної роботи він не мав, перебивався тимчасовими підробітками, — каже Мармус. — То трудився на будівництві, то — в колгоспі.

У Миколи Слободяна залишилася дружина Ольга Свідзинська. У шлюбі прожили 40 років. Разом виховали синів 44-річного Василя, Андрія, 35 років, 31-річного Михайла й доньку Марію, 33 роки.

Зараз ви читаєте новину «Микола Слободян мав рак горла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі