середа, 04 січня 2006 13:16

На "вишиваній вечірці" Калин був із донькою

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Соліст гурту ”ґринджоли” Роман Калин з донькою Наталкою
Соліст гурту ”ґринджоли” Роман Калин з донькою Наталкою

У неділю івано-франківське земляцтво влаштувало в Києві вечірку карпатських строїв. Хол Українського дому прикрасили ялинками та вирізаними з паперу янголами. З Карпат привезли скрині зі старовинним одягом. З"їхалися колекціонери вишиванки. Дизайнер Оксана Литвин показала колекцію сучасного одягу, пошитого з гуцульських ліжників. Та "родзинкою" свята стали вишиті онучі — "гонорова", як пояснили організатори, річ, можлива лише в Карпатах.

Дрес-код передбачав карпатський костюм чи принаймні вишиванку. Народний депутат Юрій Оробець, 50 років, прийшов у гуцульській сорочці з китицями. А от костюм був звичайний. Родом пан Юрій із Прикарпаття, з села Залуччя на Снятинщині. Він похвалився "ГПУ", що його бабуся Катерина, нині вже покійна, була відомою вишивальницею і 1933 року виставлялася в Парижі.

— У мене залишилося багато її робіт, — каже він. — Та найулюбленіші сорочки — решетилівські, вишиті білим по білому.

Розповів, що захоплюється фотографуванням вишиванок, і зробив уже 600 фото.

Це моя улюблена сорочка. Її мені подарували у Франківську

Солістові гурту "Ґринджоли" Роману Калину, 37 років, також подобаються чоловічі сорочки "білим по білому". Він розповів, що цього літа в Яремчі хотів купити таку, але не мав при собі 600 гривень.

На вечірку Калин прийшов у темному светрі з короткими рукавами, джинсах, білій сорочці в смужечку навипуск і в кросівках з помаранчевими шнурками. Був із донькою Наталкою, 14 років, яка приїхала з Івано-Франківська на презентацію альбому "Ґринджол". Наталка була у джинсах і вишиванці з широким рукавом-рюш.

— Вона танцює в ансамблі народного танцю, — пояснив батько. — Усі її костюми — сучасні, стилізовані.

Інший співак з гурту "Ґринджоли" Роман Кюстюк, 32 роки, прийшов у вишитому... джинсовому костюмі. А от міністр закордонних справ Борис Тарасюк, 56 років, був у класичній західноукраїнській вишиванці, хоч родом із Житомирщини.

— Це моя улюблена сорочка, — зауважив він "ГПУ". — Мені її подарували у Франківську, на відкритті пам"ятника В"ячеславу Чорноволу.

Борис Іванович прийшов на свято сам. Годину з чвертю сидів у першому ряду. Нам пояснив, що дружина, Ніна Євгеніївна, 56 років, одужує після операції.

25 листопада, у річницю шлюбу, Матвієнки влаштовують свято молодого вина

Подружжя Анатолій та Ольга Матвієнки, 52 роки, витримало дрес-код. Пані Ользі у неділю спеціально привезли з Косова стилізований костюм, вишитий у бодрово-помаранчево-зелених тонах. Її чоловік родом з Вінниччини, але прийшов у західноукраїнській вишиванці.

Щороку на Різдво родина Матвієнків їде на Городенківщину, на батьківщину Ольги. Є у цій родині ще одна традиція: 25 листопада, у річницю шлюбу, Матвієнки влаштовують свято молодого вина. Цю звичку вони привезли із Франції. Коли Матвієнко був прем"єром Криму, хотів і там запровадити свято "Бужеле нуово", але не встиг — подав у відставку.

— Ми обидвоє вчилися у Львівському сільгоспінституті, — пригадала пані Ольга початок знайомства з чоловіком. — Анатолій був дуже розумним хлопцем. До дошки розв"язувати найскладніші математичні задачки викликали завжди його. Я навіть трохи "боролася" за нього з подругами. Зустрічалися ми три роки. Це було шалене кохання! Ми були зовсім юні...

Пан Анатолій засміявся:

— Вона ходила в інституті в кептарику, вишитому червоним і помаранчевим, та короткій спідниці — теж із вишивкою понизу. Ну як її можна було не помітити?

Зараз ви читаєте новину «На "вишиваній вечірці" Калин був із донькою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі