вівторок, 30 січня 2018 06:46

Дмитро Леконцев двічі виграв грант на бізнес

Автор: Фото надане Дмитром Леконцевим
  Дмитро Леконцев з дружиною Поліною та сином Лук’яном після переїзду до Маріуполя на Донеччині святкують перший день народження сина
Дмитро Леконцев з дружиною Поліною та сином Лук’яном після переїзду до Маріуполя на Донеччині святкують перший день народження сина

— Два роки тому після переїзду в Маріу­поль відкрив бізнес — обсмаження кавових зерен. Вклав 18 тисяч гривень. Ці гроші виграв як грант від Данської ради у справах біженців, — розповідає 31-річний Дмитро Леконцев. Із селища Хрустальне Луганської області перебрався до Маріуполя на Донеччині з дружиною 29-річною Поліною та сином Лук'яном, 3 роки.

— Зерна смажив невеликими партіями в притулку для переселенців, де підробляв комендантом. Але справа не пішла через конкуренцію та неможливість готувати великі партії. Тоді написав заявку і виграв ще один грант від міжнародної організації ПРООН на відкриття кав'ярні — 150 тисяч гривень. Частину грошей позичили друзі.

Знайшли приміщення в центрі міста без туалету та з обшарпаними стінами. Відремонтувати допомогли знайомі. Щоб зекономити, власноруч виготовили меблі з піддонів. Купили стільці та столи. Орендували професійну кавову машину. У перший місяць варив каву сам за відеоуроками. Згодом найняв чотирьох працівників. Дружина готує солодощі. Їх постачаємо ще у дві місцеві кав'ярні.

Після відкриття закладу сюди почали приходити іноземці. Це люди, які працюють в ОБСЄ, Червоному Хресті й туристи. Найчастіше замовляють десерти додому. Найпопулярніший — "Анна Павлова". Він один із найважчих у приготуванні. Часто заходять іспанці та китайці, які приїздять до Маріуполя як політичні туристи. Досліджують життя й економіку міста. Не розмовляють англійською. Спілкуємося жестами. Найчастіше купують капучино.

Бізнес не можу назвати прибутковим. Вистачає на зарплатню працівникам і сплатити комунальні послуги з орендою. Найменші прибутки у серпні, бо більшість їдуть у відпустки. Найвищі — взимку, коли заходять грітися у кав'ярні. За день випивають майже 100 чашок кави.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Леконцев двічі виграв грант на бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі