середа, 27 грудня 2017 05:51

Арсеній Рогінський півтора року лікувався в Ізраїлі

18 грудня в Ізраїлі помер російський історик, керівник правозахисної організації "Меморіал" Арсеній Рогінський. Хворів на рак. Йому був 71 рік.

— Про діагноз Арсеній дізнався півтора року тому, — каже харківський правозахисник 65-річний Євген Захаров. Товаришував із покійним. — Увесь час лікувався в Ізраїлі. Помер під час чергового курсу хіміотерапії.

Арсеній Рогінський народився в російському Вельську. Закінчив Тартуський університет в Естонії. Працював бібліографом і викладачем російської мови. Був редактором самвидаву — ­збірок історичних робіт "Пам'ять". ­1981-го його арештували. Звинуватили в тому, що підробив перепустку в архів. Засудили до чотирьох років позбавлення волі. 1987-го заснував правозахисну організацію "Меморіал". Очолював її 30 років.

— Востаннє бачились восени 2014-го на черговому з'їзді "Меморіалу", — розповідає Захаров. — Після того більше в Москву їздити не міг. Спілкувалися телефоном і скайпом. Мали багато спільних тем. Часто дискутували на історичні теми.

В Арсенія Рогінського залишилися дружина Катерина Веліканова й сини — Борис та Олександр.

Зараз ви читаєте новину «Арсеній Рогінський півтора року лікувався в Ізраїлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі