вівторок, 17 квітня 2018 05:31

Олександра Турянська лягла спати й не прокинулася

Автор: WWW.FACEBOOK.COM
  Олександру Турянську поховали на кладовищі в Івано-Франківську поряд із чоловіком. Він помер 2012 року
Олександру Турянську поховали на кладовищі в Івано-Франківську поряд із чоловіком. Він помер 2012 року

Справили сороковини за музикознавцем 77-річною Олександрою Турянською з Івано-Франківська. У ніч проти 1 березня в неї стався інфаркт.

— Коли розмовляли з Олександрою Мар'янівною про смерть, вона казала: "Молю Бога, щоб мій відхід був швидкий і безболісний". Всевишній почув її прохання. Вона лягла спати й не прокинулася, — каже колега Юрій Качмар, 75 років.

Олександра Турянська працювала викладачем Івано-Франківського музичного училища ім. Дениса Січинського. Досліджувала народні традиції Галичини, збирала фольклор.

— Олександра Мар'янівна була хранителем творчої спадщини композитора Дениса Січинського, — говорить піаністка Олександра Шутко. — За допомогою Любомира Гузара вона відшукала у Франції партитуру опери Січинського "Роксоляна". Намагалася вмовити наших режисерів поставити її в українських театрах, але марно. Минулого року віддала її до Київської консерваторії. Казала: "Не хочу, щоб у мене вдома припадала пилом. А так є надія, що зможу побачити її на сцені". Та за її життя цю оперу так і не поставили.

Жінка була заміжня за хористом Михайлом Турянським. Помер 2012 року. Поряд із його могилою залишила місце для себе.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Турянська лягла спати й не прокинулася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі