вівторок, 27 березня 2018 11:21

В Іспанії затримали українця, якого підозрюють у крадіжці €1 млрд

В Іспанії затримали українця, якого підозрюють у крадіжці €1 млрд
В Іспанії арештували українського хакера 34-річного Дениса К., якого підозрюють у крадіжці € 1 млрд Фото: persha.kr.ua

В Іспанії арештували українського хакера 34-річного Дениса К., якого підозрюють у крадіжці щонайменше €1 млрд з банків.

Його вважають "мозком" злочинного угруповання, яке атакувало комп'ютерні мережі банків вірусами. За даними Європолу, група діяла з 2013 року і від її діяльності постраждали понад сотні банків у 40 країнах. Гроші вилучали через втручання в банківські перекази та роботу банкоматів, повідомляє ВВС.

Хакера затримали внаслідок розслідування, в якому брали участь Європол, ФБР, іспанська поліція, правоохоронці країн Східної Європи та Тайваню.

Окрім затриманого, в угрупованні брали участь ще 2 українці та росіянин, повідомляє El Mundo.

"Їм вдалося отримати доступ, наприклад, до всіх банків Росії", - прокоментував міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Ігнасіо Зойдо.

Денис К. нібито спочатку співпрацював з "російською мафією", але потім посварився з нею. Український хакер вважав себе Робіном Гудом, який краде гроші не в людей, а в "поганих хлопців" — банків. У Іспанії він встиг купити будинок, де проживав з донькою та дружиною, 2 дорогих автомобілі та коштовності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вдягли на голову мішок" - чоловіка викрали серед вулиці

Комісар відділу боротьби з кіберзлочинністю Національної поліції Іспанії Рафаель Перес розповів DW, що виявили вже 15 спільників Дениса К. Половину отриманої суми вони висилали "мозку" угруповання. Хакер віддавав перевагу російським банкам, оскільки їхні системи захисту часто є "застарілими і відносно легко піддаються зламу".

Раніше київська кіберполіція разом зі слідчими затримала 30-річного киянина, причетного до розробки вірусів, кібершпигунства та продажу персональних даних громадян з усього світу. Про це повідомляє прес-служба Нацполіції. Також хакер збував різноманітне шкідливе програмне забезпечення, а його віруси використовували для отримання віддаленого доступу до комп'ютерів жертв та подальшого повного контролю над ними.

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії затримали українця, якого підозрюють у крадіжці €1 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі