середа, 11 листопада 2009 18:50

Через тиждень ЄС отримає президента

Через тиждень ЄС отримає президента

Швеція, що головує зараз в ЄС, планує скликати Європейський Саміт 19 листопада для того, щоб обрати нові керівні посади в ЄС.

Про це 11 листопада повідомляє Euobserver.

Польська пропозиція про проведення слухань кандидата отримала обмежене схвалення. Саміт пройде у форматі званого обіду лідерів в Брюсселі.

Прогнозується, що на саміті може бути досягнута домовленість щодо призначення трьох нових керівних посад, що будуть регулюватися Лісабонським Договором.

Ця подія стане визначним моментом в історії Євросоюзу, який починав своє існування як блок безмитної торгівлі 50 років тому, але крок за кроком став політичним союзом.

Трьома позиціями в питанні призначення нових керівних посад ЄС є президент, міністр закордонних справ ЄС, а також генеральний секретар Ради ЄС.

Пророкують, що бельгійського прем"єр-міністра Хермана Ван Ромпея оберуть президентом ЄС.

Між тим, польська пропозиція набирає неабиякої популярності про те, що кандидати на керівні посадові місця повинні пройти співбесіду на званій вечері кандидатів, де і буде робитися остаточний вибір.

Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський і його литовський колега Вігаудас Ушацкас провели останню добу, просуваючи проект щодо вибору керівних посад ЄС в різних європейських столицях.

Колишній британський посол в ЄС, Стівен Уолл, з прохолодою поставився до таких ідей, сказавши, що призначення в такому разі перетворюється на балансування національних і політичних інтересів в Європі, замість індивідуальної заслуги кандидатів.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Через тиждень ЄС отримає президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути