неділя, 02 листопада 2008 16:43

Крім економічної кризи людству загрожує екологічна катастрофа - висновки WWF

Крім економічної кризи людству загрожує екологічна катастрофа - висновки  WWF

Якщо всі жителі Землі споживатимуть ресурси так, як жителі України, то для забезпечення їхньої життєдіяльності знадобиться 1,3 планети. Про це мовиться в звіті Всесвітнього фонду природи WWF за 2008 рік.

Світ наближається до екологічної катастрофи, оскільки запити людства в сфері природних ресурсів перевищили на третину той показник, який може надати наша планета, підкреслюється в звіті, повідомляє прес-служба фонду.

"Світ зараз намагається подолати наслідки переоцінки фінансових цінностей. Але на нас насувається ще фундаментальніша криза - екологічна катастрофа унаслідок недооцінки цінностей навколишнього середовища, які є основою всього життя і процвітання", - констатує генеральний директор WWF International Джеймс Ліп.

За даними звіту, близько 21% біопродуктивності вимагають такі країни як США і Китай. Кожному жителеві США необхідно в середньому близько 9,4 світових гектарів - узагальнена площа планети, здатна виробляти природні ресурси, - або еквівалент близько 4,5 планет Земля, якщо населення світу споживатиме в тому ж темпі. Жителі Китаю використовують в середньому близько 2,1 світового гектара на людину (одна планета Земля).

"Якщо наші запити до планети продовжать зростати в тому ж темпі, до середини 30-х років нашого сторіччя нам знадобитися еквівалент двох планет для підтримки нашого способу життя", - відзначив Лип.

Жителі Дунай-Карпатського регіону також живуть не по кишені: 2,5 планет знадобитися, якщо кожен споживатиме як чехи, 1,3 планет - якщо споживати як жителі Болгарії. Приблизно стільки ж планет (1,3) буде необхідно, якщо всі жителі Землі використовуватимуть ресурси як жителі України - при біопродуктивності в 2,4 га/люд українці споживають близько 2,7 га/люд, тобто країна потребує імпорту ресурсів з інших регіонів.

За даними звіту, більшість країн Дунай-Карпатського регіону, і зокрема Україна, надзвичайно неефективні у використанні енергії - інтенсивність енергоспоживання на одиницю продукції в два-три рази перевищує таку в країнах Західної Європи.

"Продовження розтрати екологічного капіталу матиме серйозні економічні наслідки", - вважає виконавчий директор Усесвітньої мережі Екологічного відбитку Матіс Вакернагеля.

"Обмеженість ресурсів і виснаження екосистем служитимуть поштовхом до стагфляції (інфляція у поєднанні з економічним занепадом і безробіттям), що супроводжується падінням інвестицій і різким підвищенням цін на продукти харчування і енергію", - відзначив він.

Звіт показує, що для світу в цілому ще існує можливість "повернути назад" - повернутися в межі однієї планети. Для цього необхідно негайно вжити заходів для економії природних ресурсів і зменшення до 2050 року викидів вуглецю в атмосферу на 60-80%.

Звіт WWF підготовлений спільно з Лондонським зоологічним суспільством (Zoological Society of London) і Усесвітньою мережею Екологічного відбитку (Global Footprint Network). Публікується з 1998 року кожні два роки. Широко визнаний як достовірний звіт про здатність Землі залишатися "живою планетою".

newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Крім економічної кризи людству загрожує екологічна катастрофа - висновки WWF». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути