четвер, 16 квітня 2020 16:46

Влада може піти на небезпечний компроміс із Коломойським

Влада може піти на небезпечний компроміс із Коломойським
НБУ 2016 року акцентував увагу на зв'язку братів Суркісів із колишніми власниками Привату – Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим. Мовляв, перший разом з Ігорем Суркісом є акціонерами телеканалу "1+1", що свідчить про зв'язок братів та їхньої сім'ї з фінансовою установою. Фото: Reuters

Апеляційний суд Києва постановив, що Приватбанк має виплатити 7 млрд грн братам Ігорю та Григорію Суркісам. Вони - партнери Коломойського. Це рішення схоже на компенсацію моральних збитків йому та його оточенню за закон про неповернення націоналізованих банків.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Проте поки що не зрозуміло, чи справді ці виплати буде виконано. У Мін'юсті вже заявили, що рішення суду досить неоднозначне, з юридичної точки зору. Але в будь-якому разі такі судові постанови наближають Суркісів до державних грошей. А з ними до українського бюджету наближається й Коломойський.
Схоже на те, що наша влада не має політичної волі, аби стримати забаганки колишніх власників Приватбанку. Прийняття "антиколомойського" законопроєкту має стати водорозділом у цій ситуації. Якщо його ухвалять, зрозуміємо, що президент Зеленський обрав сторону українців. Тоді зникне можливість для Коломойського претендувати на якусь компенсацію, як він намагається робити зараз", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада змінила регламент, щоб розгребти 16 тис. правок до "антиколомойського" закону

На його думку, влада розуміє, що закон про неповернення націоналізованих банків вкрай важливий для співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"Нова програма від фонду дуже потрібна Україні в умовах кризи. Водночас Коломойський не бажає поступатися своїми інтересами. Можуть домовитися про небезпечний компроміс. Прийняти законопроект, отримати підтримку від Міжнародного валютного фонду. Потім група депутатів, яка підкоряється Коломойському, через Конституційний суд буде намагатися скасувати закон про неповернення банків. Це дуже небезпечна гра, яка підриває довіру до України з боку міжнародних інвесторів. Сподіваюся, президент та його команда не підуть на це", - додає банкір.

Державний Приватбанк повинен виплатити $259 млн або 7 млрд гривень на користь Ігоря та Григорія Суркісів. Таке рішення прийняв Київський апеляційний суд 15 квітня. Він відхилив скаргу банку та Міністерства юстиції. Залишив чинною постанову Печерського районного суду від 20 лютого, яку виніс суддя В'ячеслав Підпалий.

Зараз ви читаєте новину «Влада може піти на небезпечний компроміс із Коломойським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі