середа, 06 квітня 2022 14:57

Завтра Благовіщення - одне із найбільших християнських свят

Завтра Благовіщення - одне із найбільших християнських свят
Благовіщення - це одне із найбільших християнських свят. Фото: pixabay.com

7 квітня православні християни святкуватимуть Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це одне з 12 найбільших свят, які передують Вербній неділі й Великодню, який цьогоріч припадає на 24 квітня.

Благовіщення відзначається в пам'ять про те, як до Богородиці явився архангел Гавриїл і повідомив, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.

Свято має постійну дату - 7 квітня. Відзначається рівно за 9 місяців до Різдва. Символом Благовіщення є біла лілія.

На Благовіщення, попри суворий Великодній піст, дозволяється вживати рибу та небагато червоного вина.

На свято не можна нічого робити.

"Навіть грішники в пеклі на Благовіщення відпочивають", - кажуть у народі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РПЦ в Україні треба заборонити - у Раді зареєстрували законопроєкт

Благовіщення вважається жіночим святом, тому в цей день варто піти на службу до церкви й помолитися до Пресвятої Богородиці про вдале заміжжя і щасливу долю. Раніше цього дня серед українців існувала традиція відпускати птахів на волю. Це символізує звільнення душі від гріхів й святість помислів.

Якщо на Благовіщення була запланована поїздка, то краще її відкласти, казали предки. Люди вірили, що цього дня не слід позичати або давати у борг, бо це може принести невдачу. Також не можна стригти та фарбувати волосся, шити, в'язати, займатися рукоділлям. Заборонено сперечатися, лихословити, обманювати, сердитися і дратуватися. А ще відзначати весілля та влаштовувати поминки.

У мережі з'явилося відео церкви на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці у селі Федорівка Карлівського району Полтавської області. Збудована 1828-го коштом графині Марії Григорівни Розумовської та парафіян.

Зараз ви читаєте новину «Завтра Благовіщення - одне із найбільших християнських свят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі