понеділок, 19 травня 2008 11:17

У Британії оголошений конкурс на першу в історії назву для айсберга

Британський Інститут полярних досліджень Скотта (ScottPolarResearchInstitute, SPRI), який працює на базі Кембріджського університету, оголосив дитячий конкурс на кращу назву для гігантського антарктичного айсберга, повідомляє TheTimes.

Айсберг розміром близько 3200 квадратних кілометрів в даний час відомий під кодовою назвою C19a. У конкурсі, який почнеться 22 травня, можуть взяти участь діти у віці від 3 до 12 років. Суддею конкурсу виступить дитяча письменниця Жаклін Уїлсон (JacquelineWilson).

Айсберг C19a виник в травні 2002 року, відколовшись від Льодового шельфу Роса. Спочатку його розмір сягав 6400 квадратних кілометрів, але потім айсберг зменшився. Айсберги таких габаритів виникають кожні три-п"ять років, і учені стежать за ними для кращого розуміння кліматичних змін на планеті. За словами директора SPRI Джуліана Даудсуелла (JulianDowdeswell), гігантські айсберги добре помітні і тому не представляють небезпеки для суден.

Раніше в історії айсберги ніколи не мали персонального імені - вони відомі тільки по порядкових номерах і координатах. Вибрана на конкурсі назва повинна бути затверджена Національним льодовим центром США, який веде спостереження за айсбергами з використанням супутників. Переможець конкурсу, якого назвуть 30 травня, отримуватиме інформацію про пересування нинішнього C19a в антарктичних водах і його знімки, зроблені з космосу, повідомляє Лента.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Британії оголошений конкурс на першу в історії назву для айсберга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі