середа, 26 травня 2021 01:00

Україна закрила авіасполучення з Білоруссю. Заборона в дії

Україна закрила авіасполучення з Білоруссю. Заборона в дії
Літак Ryanair з опозиційним активістом на борту змусили сісти у Мінську. Фото: people.onliner.by

Сьогодні опівночі Україна закрила авіасполучення з Білоруссю.

З 26 травня всі прямі рейси між країнами скасовані. Обмеження на польоти в білоруському повітряному просторі також запровадили в Євросоюзі після затримання в аеропорту Мінська опозиційного активіста Романа Протасевича, нагадує РБК-Україна.

Кабмін запроваджує заборону на авіаційне сполучення з Республікою Білорусь із 00:00 26 травня. Це стосується будь-яких видів польотів між пунктами призначення на території України й Білорусі авіакомпаніями обох країн.

Після запровадження заборони з 26 травня не здійснюватимуться планові рейси "Мотор Січ" Запоріжжя - Мінськ.

Також скасовані рейси "Белавіа": Мінськ - Київ; Мінськ - Одеса; Мінськ - Харків; Мінськ - Львів.

Раніше між країнами здійснювалося 65 авіаперельотів на тиждень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Співпрацюю зі слідством. Даю свідчення" - з'явилося відео із засновником NEXTA

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" заявила, що підтримує рішення уряду про закриття авіасполучення, тому регулярні рейси компанії до Вільнюса та чартери у Фінляндію (Гельсінкі, Вааса) скеровуватимуться в обліт території Білорусі. Це збільшить тривалість польоту на 40 хв., проте вартість квитків авіакомпанія підвищувати не планує.

Закриття авіасполучення з Білоруссю кваліфіковано в Україні як форс-мажор, у зв'язку з чим компенсація вартості квитків не передбачена.

Перевізник зобов'язаний попередити пасажирів про скасування рейсів не пізніше ніж за 3 год. до початку реєстрації.

Українцям, які хочуть повернутися з Білорусі, У ДП "Украерорух" рекомендують звернутися до дипломатичних представництв України на території Білорусі.

У разі виникнення труднощів варто залишити заявку в контактному центрі Міністерства закордонних справ. Громадяни України також можуть залишити Білорусь через сухопутний кордон.

За рішенням саміту Ради Європи від 24 травня, авіаперевізникам було рекомендовано скасувати польоти в білоруському повітряному просторі.

Остаточне рішення про санкції ще не набуло чинності, проте на цей час маршрути рейсів змінили: AirBaltic (Латвія), Wizz Air (Угорщина), Austrian Airlines (Австрія), Air France (Франція), KLM (Нідерланди), Lufthansa (Німеччина) , LOT (Польща), Singapore Airlines (Сінгапур), Finnair (Фінляндія), Iberia (Іспанія).

Прямі рейси в Білорусь і над її повітряним простором продовжують здійснювати Turkish Airlines, Ryanair, російські, китайські, південнокорейські авіакомпанії.

Зараз ви читаєте новину «Україна закрила авіасполучення з Білоруссю. Заборона в дії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі