четвер, 23 листопада 2017 18:01

Революція гідності розділила людей - соціолог

Революція гідності розділила людей - соціолог
Революція змінила і водночас не змінила українців. Фото:i.ytimg.com

"Говорячи про революцію, соціологи мають на увазі широкі соціальні зміни. І тут виникає питання наскільки наша Революція гідності заторкнула українське суспільство? Якщо проводити кількісне вимірювання, то, звичайно, ми згадуємо Марш мільйона в Києві. Мільйон людей - це багато. Але якщо врахувати, що виборців в Україні було офіційно зареєстровано близько 25 мільйонів, то вочевидь 1 мільйон - це вже й не так багато", - говорить соціолог Данило Судин.

Соціологи вже в процесі Революції гідності намагалися проводити дослідження.

"Його провели в грудні. І дані цього дослідження не є репрезентативні до всього періоду Революції. Опитування проводив центр Разумкова. Виявилося, що про Майдан не тільки в Києві, але й в інших містах чули. Втім, брали у ньому участь всього 12 відсотків опитаних. Якщо брати брати в межах України, то це приблизно кожен 10-й знав і брав участь в різних заходах не тільки в Києві, але й в себе в місті. Отож, за участю вже не все суспільство залучилося до Революції, тому вже цим було поділене".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик порівняв Революцію гідності з подіями на Близькому Сході

Під час Революції гідності люди бачили у ній різні цілі.

"Ті, хто брали участь в самих революційних заходах, майданах, назвали багато причин: бажання знайти тих, хто побив студентів і покарати їх, відставка уряду Азарова, відставка міністра Захарченка. Натомість ті, хто чули про майдани, але не брали в них участі, то казали, що серед вимог є три ключові: щоб жити було краще, щоб покращилася економічна ситуація і знайти тих, хто побив студентів. Тобто події 2013-2014 року вже не охопили все суспільство. Одні люди уявляють собі Україну по-своєму, інші — по-своєму".

Революція гідності дійсно була революцією.

"Всі люди, які чули і брали участь в подіях на Майдані, все-таки хотіли змін в Україні. Одні — конкретних, інші — загальних. Ця Революція вже розділяє людей. Ми не можемо однозначно говорити, який був вплив Революції тому, що по її закінченню почалася війна, окупація Криму. Тут важко провести межу, де є вплив революції, який заторкнув зміни в суспільстві, а де війни".

Революції дозволили українцям побачити, що ми дійсно існуємо, ми щось можемо. Ми не просто одна людина проти державної системи.

"В тоталітарній державі формується зв'язок людини проти держави, яка опиняється з тою ж державою сам на сам. І вона не може об'єднатися з іншими людьми, бо раптом вони на неї донесуть. Вона не може сама проти держави виступати, бо та важить дуже багато. А тут раптом людина бачить, що не одна в цій проблемі, що з нею багато однодумців, які показують єдність".

Наше суспільство змінилось і водночас не змінилось.

"Зміни займають довгий час. Вони відбуваються в наших головах, а також в тому середовищі, де здійснюються наші дії. Коли змінюються правила, які показують, що в такий спосіб діяти вже недобре, неправильно і люди починають самі змінювати свою поведінку. Зміни в Україні почалися, але наскільки сильно вони заторкнули суспільство, важко сказати. Для цього треба глибші дослідження".

Важливо змінити інституційні рамки, які задають поле, в якому діють люди. Якщо ці інституції не підштовхнуть до змін, то ми можемо повернутися до попереднього стану.

Військовий конфлікт на сході України розпочався, коли на території Донбасу після захоплення Криму з'явилися "зелені чоловічки". Невідомі почали захоплювати міські ради у низці населених пунктів.

Зараз ви читаєте новину «Революція гідності розділила людей - соціолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі