понеділок, 04 грудня 2017 12:26

Промисловці висловились на підтримку законопроекту "Купуй українське, плати українцям"

Промисловці висловились на підтримку законопроекту "Купуй українське, плати українцям"
Ряд українських підприємців заявили, що якщо іноземні партнери хочуть брати участь в українських тендерах – нехай інвестують, створюють робочі місця, купують українську сировину, і доводять, що вони українські виробники не за національністю, а за форматом закону. Фото: ВистаПакет

Промислові виробники виступили на підтримку прийняття законопроекту №7206 "Купуй українське, плати українцям!". Про це вони заявили на парламентському круглому столі організованому під егідою Комітету з питань промислової політики та підприємництва.

Існуючий формат державних закупівель розкритикував президент компанії "Біофарма" Костянтин Єфименко. "Кілька країн, таких як Зімбабве, віддали свої держзакупівлі таким міжнародних організаціям як ПРООН - так допомогають знесеним урядам, і тільки у вирішенні певних питань. Ми як центрально-європейська країна, напевно від дуже великого розуму, віддали ПРООН організовувати всі тендери. Літаки ми будувати можемо, атомні станції вміємо, а тендер самі провести не можемо? Ми брали участь у такому тендері на $4,5 млн - виграла його американська компанія. В той час як ми пропонували ціну у $2,2 млн, тобто економію у $2,3 млн - ми програли, бо було прийнято дозування 1000 міжнародних одиниць, а у нас було 500. Тепер ми вийшли з положення - зареєстрували свій препарат в Індії і відправляємо його туди на експорт".

Голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, як і інші спікери, висловив підтримку законопроекту та запропонував посилити деякі його позиції. "Якщо іноземні партнери хочуть брати участь в українських тендерах – нехай інвестують, створюють робочі місця, купують українську сировину, користуються логістикою, компонентами - доводять, що вони українські виробники не за національністю, а за форматом закону і ми будемо вітати таких інвесторів".

Президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах нагадав, що сьогодні мінімум 65-70% основних фондів держави морально і фізично зношені, починаючи з рухомого складу залізниці, і закінчуючи ЖКГ: "Якщо не будемо шукати гідне місце у цих завданнях національній промисловості, всього того науково-технічного потенціалу, який є в Україні, перетворимся з суб'єкту міжнародних відносин на об'єкт, який залежить по всім напрямкам своєї діяльності по зовнішнім чинникам, що є неприпустими включаючи контекст національної безпеки".

Про реальний досвід участі у міжнародних тендерах також розповіла заступник генерального директора компанії "Татра-Юг" Інесса Кердівара. Так доповідачка продемонструвала скан офіційного листа-запрошення до участі у тендері з Канади, де зазначається, що усі учасники мають в обов'язковому порядку досягти 25% локалізації.

Зараз ви читаєте новину «Промисловці висловились на підтримку законопроекту "Купуй українське, плати українцям"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі