понеділок, 23 вересня 2019 14:25

Європа може змусити нас підписати невигідний договір із РФ

Європа може змусити нас підписати невигідний договір із РФ
Геннадій Рябцев: Ми маємо розуміти, що ніяких друзів у ЄС у нас нема. Європі конче потрібен російський газ. Фото: УНІАН

На газових переговорах у Брюсселі нічого не вирішили, не досягли жодних домовленостей. Не варто очікувати, що росіяни погодяться на наші умови.

Говорить у коментарі для Gazeta.ua енергетичний експерт Геннадій Рябцев.

"За великим рахунком, новий транзитний контракт не дуже потрібен Україні. У ньому, у першу чергу, зацікавлений Нафтогаз. Без контракту буде втрачати прибутки.
Росія зараз не може транспортувати газ у Європу без України, адже "Північний потік-2" ще не завершений. Проте Кремль не хоче погоджуватись на контракт, що пропонує Київ. Європа у цьому процесі пасивно споглядає, чи зможемо ми домовитись. Проте вони розуміють, що наближається зимовий сезон. У першу чергу, керуються власними потребами та інтересами. Ми маємо розуміти, що жодних друзів у ЄС у нас нема. Європі конче потрібен російський газ. У такій ситуації вони можуть натиснути на Україну, щоб ми погодились на невигідний контракт", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, коли почнеться опалювальний сезон в Україні

На його думку, позиція Києва у цьому переговорновому процесі слабка.

"У Нафтогазі кажуть, що закачали найбільшу кількість газу до сховища за останні 7 років - понад 19 мільярдів кубометрів. Але цього недостатньо. Його вистачить лише на 2 місяці для нашого користування. Не кажучи вже про те, що не зможемо, у разі чого, частково покривати потреби Європи, якщо Росія перекриє транзит. Кремль кричатиме, що ЄС замерзає через Україну, і західні лідери погоджуватимуться з цим", - додає Рябцев.

Тристоронні газові переговори України, Росії та Європейського союзу відбулись 19 вересня.
Головною темою були умови транзиту російського газу до ЄС через територію України з 1 січня 2020-го.

Зараз ви читаєте новину «Європа може змусити нас підписати невигідний договір із РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі