середа, 17 січня 2018 20:23

Достоєвський і Толстой писали для якогось Вані на хуторі - Сингаївський

Достоєвський і Толстой писали для якогось Вані на хуторі - Сингаївський
Сергій Сингаївський: Необхідно визнати, що це була війна. Сказати з ким і за що ми воювали. Фото: Сергій Старостенко, Gazeta.ua

Коли війна на Донбасі закінчиться, ми матимемо справу з ворожим у своїй більшості населенням.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав письменник Сергій Сингаївський.

"Пропаганда житиме дуже довго в їх головах. Приклад, яким треба скористатися, - політика Німеччини після Другої світової війни, денацифікація. Нюрнберзький суд був одним з найпотужніших чинників. Винні покарані, це припинило подальший розвиток напруги серед населення. Про це має піклуватися уряд. Я певен, що у нас не буде реабілітації й гідного судового розслідування. Без цього продовжуватиметься опір. Величезну проблему на східних територіях матимемо з наступним поколінням. Необхідно визнати, що це була війна. Сказати з ким і за що ми воювали.

Ми остаточно переможемо, коли у нашому суспільстві буде поширена більш людяна, толерантна філософія. Вона і зараз у нас є порівняно з північним сусідом. Але порівнювати не слід. Треба дивитися на себе", - сказав він.

Письменник вважає, що війна на Донбасі закінчиться, коли вичерпаються ресурси у Росії, коли Захід дотисне її.

"З одного боку ми маємо війну на Донбасі, а з іншого — балет "Лебедине озеро". Люди не розуміють, що в тоталітарному суспільстві все поставлено на служіння одній меті.

Мені завжди хочеться спитати у росіян, чи не хочуть вони в літературі чи кіно порушити іншу тему. Наприклад, що вони роблять в Україні і Сирії, що робили в Грузії? А то виявляється, що і Достоєвський, і Чехов, і Толстой писали для якогось Вані на хуторі. А це письменники, яких можна назвати опорою гуманізму у світі.

Нам і самим треба більше гідних українських фільмів, книжок. Бо у нас є тільки "Кіборги" і все. Мені сподобався цей фільм, за розмовами там чітко можна бачити соціальні конфлікти", - вважає письменник.

Велике інтерв'ю з Сергієм Сингаївським читайте у журналі "Країна" від 18 січня.

Зараз ви читаєте новину «Достоєвський і Толстой писали для якогось Вані на хуторі - Сингаївський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі