пʼятниця, 18 грудня 2020 16:27

Чоловіку, який зіпсував мурал Roshen, погрожують самосудом 

На Деміївській площі в Києві невідомий замалював чорною фарбою фрагмент муралу в підземному переході, який відремонтувала корпорація Roshen.

Відповідні фото поширюють у соцмережі користувачі, висловлюючи бажання відрубати чоловікові руки і стратити, пише "Хмарочос".

Автор: "Хмарочос"
  Хто замалював фрагмент муралу поки не відомо 
Хто замалював фрагмент муралу поки не відомо 

Мистецтвознавиця Євгенія Моляр вважає цей випадок показовим. Вона нагадала, як Київський метрополітен позбивав на станції Тараса Шевченка плитку художниці Ганни Шарай. Це, на її погляд, обурило лиш низку поціновувачів, які забрали вцілілі плитки для майбутнього музею.

"Щодо підземного переходу на Деміївці, то більше питань до "Рошену", який використав публічний простір для реклами у вигляді муралу. На яких підставах? Чи сплачують вони за це кошти до бюджету? А взагалі, якщо людина малює спреєм в переході, то всі мають бути свідомі того, що рано чи пізно хтось обов'язково попшикає зверху, така вона – вулична культура", – зауважила Моляр.

Автор: "Хмарочос"
 

Художник Володимир Воротньов вважає, що подібні мурали не мають мистецької цінності й потрібні лише спонсорам, на гроші яких їх роблять, й окремим людям.

"Є одна категорія людей, на яких все тримається. Це лояльно налаштовані до влади громадяни, які надмірно страждають через непривітне середовище міста. Вони, як і ми усі, спостерігають руїну, колапс. Тому вони легко ідуть на самообман і отримують психологічну розрядку при вигляді кольорових плям, намазаних на стіну", – зауважив він.

Переходи столиці, що ведуть з просп. Науки до Центрального автовокзалу та Деміївського ринку, відкрили після капітального ремонту у вересні. Ремонтні роботи стартували в травні. Над стінописами працювали українські муралісти та графіті-художники: Олександр Корбан, Андрій Кальков, В'ячеслав Шум.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіку, який зіпсував мурал Roshen, погрожують самосудом ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі