четвер, 21 лютого 2019 18:03

Підвищення тарифів "Укрзалізниці" може привести до подорожчання зерна

Підвищення тарифів "Укрзалізниці" може привести до подорожчання зерна
Ще одне підвищення тарифів на залізничні перевезення призведе до ще більшого відтоку зернових на автомобільний транспорт. Фото: УНН

"Укрзалізниця" ініціювала введення автоматичної індексації тарифів на вантажоперевезення. Як повідомляє видання "Центр транспортних стратегій", представники агробізнесу виступили проти такої ініціативи, оскільки індексація призведе до зростання тарифів, а разом з цим і до подорожчання продукції.

"Таким чином, зернотрейдери будуть закладати ризики по логістиці в закупівельні ціни, а це призведе до зниження рентабельності при виробництві зерна", - заявив глава УЗА Микола Горбачов.

Як зазначає видання, в ТЕП "Вертикаль" вважають, що ще одне підвищення тарифів на залізничні перевезення призведе до ще більшого відтоку зернових на автомобільний транспорт.

"Збільшення вартості залізничного тарифу - не є збільшенням обсягів перевезення. У нас з минулого року спостерігається вже тенденція до зменшення обсягів зерна, яке перевозиться по залізниці. І якщо зараз буде підвищення, які декларує УЗ на рівні 25%, то буде пряма кореляція на зменшення обсягів і перехід на автомобільний транспорт", - відзначає генеральний директор компанії Олег Бурлаченко.

Заступник директора з логістики компанії "Дельта Вілмар" Валерій Ткачов говорить, що підвищення тарифів Укрзалізницею - це удар по багатьох експортоорієнтованих галузях економіки України. Можливе зниження експортних відвантажень, для зернового ринку - це чергове підвищення вартості транспортування зерна залізницею, яке буде з'їдати маржинальність виробництва сільгосппродукції в Україні, і за все заплатить в кінцевому підсумку аграрій.

Як раніше повідомлялося, 1 лютого 2019 на офіційному сайті Міністерства інфраструктури України було оприлюднено проект внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2009 №1392, яким змінюються принципи держполітики у сфері регулювання тарифів на залізничні перевезення і вводиться автоматична індексація тарифів АТ "Укрзалізниця".

Керівники промислових асоціацій вже написали лист віце-прем'єр-міністру Володимиру Кістіону, першому віце-прем'єр-міністру економічного розвитку і торгівлі Степану Кубіву, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, голові Державної регуляторної служби Ксенії Ляпіній, голові правління "Укрзалізниці" Євгену Кравцову і главі Наглядової ради "Укрзалізниці" Шевкі Аджунеру про те, що така ініціатива має ознаки зловживання монопольним становищем на ринку залізничних перевезень.

Зараз ви читаєте новину «Підвищення тарифів "Укрзалізниці" може привести до подорожчання зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі