вівторок, 22 травня 2012 16:51

У Сараєво радять не називати ім'я Еміра Кустуриці

У Сараєво радять не називати ім'я Еміра Кустуриці
Кустуриця неохоче говорить про дитинство у Сараєво. Фото: Наталія Чубенко

21 травня у столичному кінотеатрі "Кінопанорама" презентували документальний фільм про сербського режисера Еміра Кустурицю "Балканська зірка". Стрічку зняв єкатеринбуржець Андрій Григор`єв.

"Почали знімати у жовтні 2010-го. Закінчили за 4 місяці, - розповів режисер. - Презентували роботу у січні цього року на кінофестивалі у Кюстендорфі (засноване Еміром Кустурицею село — Gazeta.ua). Тоді два дні усі обговорювали стрічку. Емір сказав: "Усі як подуріли! Тільки й говорять про цей фільм".

Більшість матеріалу відзняли у Кюстендорфі. У фільмі режисер ходить селищем, танцює у місцевому барі, виступає зі своїм гуртом "No Smoking Orchestra". Про Кустурицю розказують його вчитель, чеський режисер Отакар Вавра та засновник "No Smoking Orchestra" Неле Карайліч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кустуріца привіз колегу з голим задом

"З Еміром домовлялися, що приїдемо. Написали листа, отримали він нього відповідь і запрошення. Хотів зробити справжнє кіно, а не "розмовляючі голови". Передати атмосферу того, де живе режисер, показати людей, з якими дружить і спілкується. У фільмі є епізод з Нікітою Міхалковим. Той саме приїздив на кінофестиваль. Він хороша людина. Часто просто приходив до нас порозмовляти".

Григор`єв каже, що Кустуриця неохоче говорить про дитинство у Сараєво і свою родину.

"Ці темі у його родині — табу. Щоб дізнатися більше про місце, де він народився і поїхати туди знімати, користувалися автобіографічною книгою режисера. У Сараєво знімали тільки один день. Там нам сказали: "Ви голосно не промовляйте це імя, щоб по голові не надавали". У місті до Кустуриці негативне ставлення. Під час вручення йому пальмової гілки у Каннах за фільм "Андеграунд", один із журналістів запитав Еміра: "Що Ви скажете про Слободана Мілошевіча?". На це режисер відповів: "Кожен робить помилки". Ці слова преса розцінила, як підтримку політики Мілошевича. Я нічого поганого у цьому не бачу. Мілошевич був за те, аби зберегти цілісність Югославії. Американці тиснули, аби країну роздробити. Моя позиція у фільмі показана. Спочатку повернулися з Сараєво з негативним осадом. Коли у Єкатеринбурзі почав монтувати відзняте, закохався у це боснійське місто. Емір народився на Яблучній вулиці, в районі, де жили цигани. Звідси у нього тяга і любов до цього народу. У тому місці досі живуть цигани. Частина з них знімалися у фільмах Кустуриці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На перший "Балканфест" до Києва приїдуть "Gogol Bordello" і Кустуриця

Бюджет стрічки — $ 32 тис (256 тис грн — Gazeta.ua). Більшість витрат знімальна група фінансувала самотужки.

"Під кінець зйомок дуже поспішали взяти інтерв'ю у Кустуриці, вже купили квитки додому. Але він був зайнятий і постійно переносив розмову на наступний день. Якось я підійшов і кажу: "Емір, давайте вже запишемо інтерв'ю". А він: "Послушай, я очень работливый человек. Мне некогда с тобой разговаривать". Я запамятав це "работливый". З самого початку попросив, аби Кустуриця говорив сербською. Мені здалося, що рідною мовою він зможе більше сказати, ніж англійською. Сербської не знаю, але розумів його дуже добре. Емір знає розмовну російську".

Андрій Григор`єв збирається знімати фільм про життя у країнах колишньої Югославії після її розпаду. Поки його команда не може зібрати кошти. Каже, якщо доведеться, вкладатимуть свої. Стрічку "Балканська зірка" у кінотеатрі "Кінопанорама" покажуть повторно 23 травня о 20.30.

Зараз ви читаєте новину «У Сараєво радять не називати ім'я Еміра Кустуриці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі