субота, 01 липня 2017 21:45

"Значна частина українських кіновиробників мають єдину мету — освоїти державні кошти", - продюсер

"Значна частина українських кіновиробників мають єдину мету — освоїти державні кошти", - продюсер
Верховна Рада ухвалила ще два закони щодо державної підтримки українського кінематографу. Фото: ukrinform.ua

Як вплинуть ухвалені Верховною Радою закони щодо державної підтримки українського кінематографу на розвиток індустрії розповів продюсер Андрій Єрмак. Вони вносять зміни до Податкового і Митних кодексів України. Основний закон, який регулює нові норми сприяння виробництву і розповсюдженню вітчизняного кіно прийняли у березні.

Зараз не час виділяти гроші на кіно. Підтримка держави важлива, але існують більш нагальні проблеми. Це війна, низький рівень пенсій.

Тим більше, що значна частина кіновиробників мають єдину мету — освоїти державні кошти. І тільки після виходу фільму починають думати, кому він буде цікавий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські серіали орієнтуються на російські стандарти

Не хочуть робити комерційно успішний продукт, щоб повернути державні кошти і отримати прибуток. Та поборотися за престижні нагороди на світових кінофестивалях.
Найкраще заробляти на кіно поки вдається "Студії Квартал-95". Нині триває десятий тиждень прокату "Слуга народу-2" у Білорусі. Загальна сума касових зборів вже сягає 800 тисяч гривень.

На папері закон виглядає красиво. Урядовці замахнулися на те, щоб переробити всю систему кіновиробництва. Як юрист брав участь у створенні законодавства. Але як насправді працюватимуть нові закони, не знаю.

Пропонують субсидію на виробництво іноземних фільмів на території України. Частину витрачених на картини коштів обіцяють повертати. Та навіть нашим підприємствам ПДВ відшкодовують з великими труднощами. Чи погодяться закордонні інвестори працювати на таких умовах?

Формально закон набере чинності, коли будуть прийняті всі відповідні зміни до пов'язаних з ним актів. Це може відбутися на осінній сесії Парламенту. Реально він вступить в силу, коли виробники і прокатники кіно почнуть працювати за зразком європейських країн. До цього відбудеться переділ ринку.

Затвердили грошову підтримку серіалів. Незабаром кількість нових зросте. В цьому зацікавлені їхні виробники — великі телевізійні групи. Поки що рівень вітчизняних серіалів значно нижчий за фільми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зґвалтована росіянка та любов оленів: 5 фільмів, які варто побачити на Одеському кінофестивалі

Частка українських фільмів і серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів має зрости в три рази. Це урядовці анонсували у пояснювальній записці до закону, який прийняли у березні. Частка вітчизняних фільмів у касових зборах держави повинна збільшитися з сьогоднішніх 2,5% до 25%. Надаватимуть субсидії на рекламу та просування українських картин.

Щоб отримати від держави грошову підтримку тепер фільм має успішно скласти культурний тест. Високі бали поставлять за висвітлення подій, які являють частину української або європейської культури та історії. Якщо зйомки відбувалися в Україні і до виробництва стрічки залучили вітчизняних фахівців. Рішення про отримання коштів прийматиме Український культурний фонду та Рада з державної підтримки кінематографії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2016 рік став знаковим для українського кіно

У перший тиждень червня провели перші за всі роки незалежності України "Дні українського кіно в Римі". Італійській публіці і представникам української діаспори показали "Гніздо горлиці" Тараса Ткаченка, "Жива ватра" Остапа Костюка, "Трубач" Анатолія Матешко, "Моя бабуся Фанні Каплан" Олени Дем'яненко і вітчизняна кінокласика - фільм Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою".

Зараз ви читаєте новину «"Значна частина українських кіновиробників мають єдину мету — освоїти державні кошти", - продюсер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі