пʼятниця, 18 серпня 2017 16:04

З ювілейного Sziget Festival 2017 починається нова ера фестивалю
64

Sziget Festival 2017
Фото: Прес-служба Sziget Festival
Sziget Festival 2017
Sziget Festival 2017
Sziget Festival 2017
Sziget Festival 2017

Найвідоміший в Україні європейський фестиваль Sziget масшабно відсвяткував 25-річний ювілей. З 9 по 16 серпня в Будапешті зібралися більше 450 тис. музичних фанатів, щоб привітати улюблений фестиваль. Він почався ще 1993 року як студентський фестиваль музики, мистецтва та кіно. За 25 років перетворився на найдовший європейський фестиваль, який виграє численні нагороди та вважається одним із найкращих музичних фестів Європи.

Тисячі українських меломанів щороку відвідують фестиваль. Sziget подобається українцям через музичне наповнення, чудову інфраструктуру, географічну близькість та безвізовий режим, який почав діяти цього року. Квитки на фестиваль меломани купують заздалегідь, навіть ще не знаючи складу виконавців. Тому не обходиться без сюрпризів – у лайн-апі може не бути улюблених виконавців чи жанрів музики. Але окрім музики на фестивалі дуже багато інших розваг, які просто не дають засумувати. Хедлайнери та зірки лайн-апу 2017: P!NK, Rudimental, PJ Harvey, Alt-J, The Naked and Famous, Nothing But Thieves, Kasabian, Major Lazer, Flume, Mando Diao, Billy Talent, Two Door Cinema Club, Hurts, Metromony, Biffy Clyro, Macklemore & Ryan Lewis, The Chainsmokers та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зі Львова стартує тижневий велопробіг на музичний фестиваль в Угорщині

Загалом фестиваль відвідали 452 тис. осіб, підсумовують організатори. Побити минулорічні рекорди не вдалося, але квитки розпродавали дуже швидко. Причиною цього стала комбінація багатьох факторів - зростання кількості фестивалів, близьких за концепцією до Sziget, і не настільки успішний лайн-ап цього року.
Генеральний директор Sziget Cultural Management Тамаш Кадар каже, що наступного року відбудуться важливі зміни у організації фестивалю. Відтепер він бере на себе обов'язки засновника фестивалю Károly Gerendai.

"25-й фестиваль – це переломний момент у житті Sziget. Закінчилася ера, в яку ми побудували унікальний і популярний мультикультурний фестиваль, відмінний від інших, з дивовижною атмосферою, культурним різноманіттям, барвистою програмою, сервісом високого рівня і видовищним візуальним оформленням. Сьогодні Sziget – вагомий лідер серед інших фестивалів, але при цьому ми хочемо змінюватися, а не залишатися просто одним на мільйон", - пояснив Тамаш Кадар.

Бюджет Sziget 2017 - близько €20 млн. Близько 40% від цієї суми йде на хедлайнерів, ще близько 40% - на інфраструктуру, 10% - на маркетинг і 10% - на сервіси та кейтеринг. Всього в організації зайняті близько 15 тис. чоловік, включаючи волонтерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фестиваль Sziget отримав премію Festival Awards

2017 року учасники прибули з понад 100 країн, більшість з них - з Нідерландів, Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії. Аудиторія фестивалю на 50% складається з венгрів і на половину - іноземців. Останні переважно купують квитки на кілька днів або на тиждень, венгри - на окремі дні.

Виступ американської співачки P!Nk в перший день фестивалю фанати назвали "мега-шоу" усього фестивалю. Не було жодного незнайомого хіта, який б не був відомий публіці. Яскраве, дороге шоу, масштабні декорації і родзинка – політ P!Nk над натовпом. Виступ зірвав шалені овації та позитивні відгуки. На виступ співачки навіть приїхали голлівудські зірки - актори Ештон Кутчер, Міла Куніс, Джастін Теру і Лука Еванс.

Сотні українців з різних міст України - Києва, Львова, Чернівців, Дніпра - приїхали за новими враженнями, якісною музикою та видовищними шоу. 33-річний Сергій Руденко зі Львова тут вперше.

"Я їхав на Sziget заради фестивальної атмосфери, про яку багато чув. Вразило, що порівняно з українськими фестивалями, тут дбають про побут відвідувачів – нема проблем з туалетами, душами, їжею. Вражень багато, найменше сподобалися вечірні шоу на головній сцені – нагадувало велику дискотеку, найбільше – циркові вистави та атракції у різних кутках - від мистецьких до спортивних. Ну і звісно – Будапешт. Цей фестиваль виграє, бо проходить неподалік центру міста", - каже українець.

Цього року на різних сценах і локаціях Sziget Festival виступили й українські артисти: DakhaBrakha (World Music Stage), Brutto (Europe Stage), Atomic Simao (Europe Stage), The Same Toy (Campfire), Стас Деркач і Богдан Матвійчук (Campfire), а також відомий український барабанщик Олег Марков у складі угорського проекту The Coquette Jazz Band (Opera and Jazz Stage). На виступ українських виконавців українці традиційно приходили з національними стягами. Навіть на виступ російського гурту "Ленинград", для якого це був 11-й виступ на фестивалі, українці прийшли з синьо-жовтими прапорами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: BRUTTO знову зробили Києву "круто"

Гурт Brutto дуже пишається, що їх запросили на Sziget. Після виступу частина музикантів залишилася на фестивалі.

"Для будь-якого гурту важливо виїжджати за межі свого ореолу, міняти комфорт рідних майданчиків на фести, де ти новачок, аутсайдер. Дуже люблю такі відчуття – знову стаю молодим і зухвалим. Виступати на фесті поруч із Bad Religion, PJ Harvey, Billy Talent та іншими грандами світового року бентежно і незабутньо. Я задоволений нашим виступом: ми не розгубилися і не "попливли", виступили чітко і спокійно. Спасибі всім фанам, хто нас підтримав у цій божевільній спеці!" - каже вокаліст Сергій Міхалок.

DakhaBrakha на Sziget виступають втретє. На них приходять не лише українці, а й багато іноземців – їх приваблює етномузика та звучання інструментів із різних частин світу.

Якщо цьогорічний фестиваль не потішив бездоганним музичним наповненням, то видовищних шоу було багато. Одразу на двох сценах: Magiс Mirror та цирковій Cirque du Sziget щоночі відбувалися циркові та кабаре-шоу. Місця в цирковий шатер на виставу монреальського цирку Alfonse:Barbu займали задовго до початку. Артисти вдало поєднали фокуси, магічне шоу, жонглювання, акробатику, силові трюки, повітряну гімнатстику та гумор. Окрасою вистави стали стронгмени, які не лише показували силові трюки, а й роздягалися до білизни та навіть більше. Вистави цирку Limbo з Австрії на Magiс Mirror поєднували кабаре-шоу із цирковими номерами. Публіка завмирала, коли повітряні гімнасти показували небезпечні номери над куполом цирку чи тендітна дівчина ковтала півметрові шпаги та вогняні факели. "Сексуальне, захопливе та смішне шоу", – так казали про це шоу сігетчани.

На сцені Fidelio theatre and dance tent найбільше глядачів збиралося, коли йшла танцювальна вистава Swan Lake. Це поєднання класичного балету та традиційних африканських танців під класичну музику та етнічні співи. Стару історію про лебедине озеро показали по-новому – у ній були мотиви про закоханих нетрадиційної орієнтації. Окрім вистав у тентах, на відкритих майданчиках майже безперервно проходили виступи акробатів, мімів, фокусників, жонглерів та артистів інших жанрів.

Щороку сігетчани можуть на майданчику XSlAND дізнатися про життя людей з обмеженими фізичними можливостями та спробувати відчути себе незрячим у лабіринті, подолати перешкоди на інвалідному візку, вивчити мову глухонімих, пограти в баскетбол на візках чи видертися на вершину із зав'язаними очима. Інфраструктура побудована таким чином, щоб люди з інвалідністю не відчували дискомфорту – є спеціальні туалети, пологі доріжки та підвищення перед сценами.

Масштабне фінальне шоу із лазерами, феєрверками, 20 тис. блискіток під виконання Dimitri Vegas&Like Mike завершили 25-й фестиваль Sziget в Угорщині. Наступний фестиваль Sziget пройде 2018 року з 8 по 15 серпня.

Зараз ви читаєте новину «З ювілейного Sziget Festival 2017 починається нова ера фестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі