середа, 04 січня 2017 14:34

Останки ще одного українського діяча під загрозою

  Могила Євгена Коновальця на кладовищі “Кросвейк” у Роттердамі
Могила Євгена Коновальця на кладовищі “Кросвейк” у Роттердамі

Останки першого голови Організації українських націоналістів Євгена Коновальця у Нідерландах під загрозою примусової ексгумації. "Ситуація із могилою Олександра Олеся в Чехії може повторитися. В такому ж незахищеному становищі перебуває могила визначного державного і політичного діяча Євгена Коновальця на кладовищі "Кросвейк" у Роттердамі", - написав у себе в Facebook голова ОУН Богдан Червак.

Як і в Чехії, у Нідерландах потрібно платити оренду за місце на кладовищі. Зараз її сплачує "Стрілецька громада" з Канади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останки українського письменника примусово ексгумували у Чехії

"Члени організації - люди поважного віку. Тому з об'єктивних причин може припинитися оплата. А відтак прах Євгена Коновальця опиниться за межами цвинтаря і в неукраїнських руках. Могилою цього діяча варто опікуватись. Особливо напередодні 100-річчя УНР, одним із будівничих якої був Коновалець", - додав він. Річницю заснування УНР відзначать 7 листопада.

Після поразки української революції 1917-1921 років Євген Коновалець жив в еміграції у Чехословаччині, Німеччині, Швейцарії та Італії. Як голова ОУН з 1929 року створював українські осередки у Франції, Бельгії, Канаді, Сполучених Штатах. 23 травня 1938 року убитий у Роттердамі в результаті спецоперації радянських спецслужб. Її розробленням особисто керував Йосип Сталін.

3 січня останки українського письменника Олександра Олеся примусово ексгумували в Чехії. Оренду за могилу Олеся донедавна з власної ініціативи сплачував виходець з України Володимир Михайлишин. Після смерті батька його син вирішив поховати Михайлишина у могилі письменника.

Зараз останки українського поета Олександра Олеся і його дружини перемістили у депозитарій Ольшанського кладовища у Празі. Чекають на рішення родичів щодо місця їх остаточного поховання. "Готовий особисто виїхати в Чехію, щоб супроводжувати повернення праху Олександра Олеся на Батьківщину", - написав у Facebook міністр культури Євген Нищук.

Зараз ви читаєте новину «Останки ще одного українського діяча під загрозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі