понеділок, 04 грудня 2017 13:20

На створення суперхіта наштовхнула пожежа

На створення суперхіта наштовхнула пожежа
Френк Заппа. Фото: Вікіпедія

4 грудня 1971 року під час концерту Френка Заппи згоріло казино в Монтре. Цю подію увічнено в пісні групи Deep Purple - Smoke on the Water.

В швейцарському місті Монтре, у місцевому гральному закладі давав концерт Френк Заппа. Під час його виступу в приміщенні почалася пожежа. Розважальний комплекс згорів вщент. Музиканти з Deep Purple спостерігали за тим, що відбувається з вікна готелю Europe Hotel. Він розташовувався на березі Женевського озера. Якраз було видно дим над водою. За кілька днів після пожежі вокалісту Роджеру Ґловеру прийшли в голову слова "smoke on the water". Він так це описав: "Я був один у ліжку, коли почув власний голос, що вимовляє ці слова вголос. Я прокинувся і запитав себе, чи дійсно я їх вимовив, і вирішив, що так і було. Я гарненько їх обдумав і усвідомив, що це може бути потенційна назва для пісні". Через два роки окремим синглом вийшла пісня Smoke on the Water Deep Purple в альбомі Machine Head.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покійний музикант поїде на гастролі у вигляді голограми

Учасники групи Deep Purple не вірили в успіх Smoke on the Water і не стали випускати її синглом до виходу альбому Machine Head. Але за рік після цього сингл видали і він непогано показав себе в чартах різних країн. Smoke on the Water стала впізнаваною композицією Deep Purple. Журнал Rolling Stone помістив її на 434-й рядок списку 500 найкращих пісень усіх часів.

Френк Вінсент Заппа (1940-1993) американський композитор, співак, мультиінструменталіст, продюсер, автор пісень, музикант-експериментатор, а також кінорежисер. Музику, яку писав і виконував Заппа, характеризують як рок, джаз, академічну і конкретну музику. За своє життя випустив понад 60 студійних альбомів, які записував як зі своєю групою The Mothers of Invention, так і сольно.

Зараз ви читаєте новину «На створення суперхіта наштовхнула пожежа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі