четвер, 31 жовтня 2013 22:21

Фома на Хелловін сам купив сало і співав перші англійські пісні
29

Фото: Фото: Ольга Каменєва

"Приїхав з Качанівської колонії, друг попросив постояти", - каже кремезний чоловік в смугастому чорно-білому "під зека". Курить на Пушкінській, на вході до кнайпи Купідон. Тут 31 жовтня гуде українська хелловін-вечірка: гурт "Мандри" презентує англомовний максі-сингл TOM STRANGER & THE TRAVELLERS. Вхід -100 грн.

Лідера гурту Сергія Фоменко, 41 рік, одразу не впізнати за суцільним білим гримом на обличчі і чорними окулярами. Сам пояснює свій образ так: "Tom Stranger, або Том-чужинець — скрізь незрозуміло хто, такий собі привид. В нас з'явилася ідея запустити його в простір після нашого повернення до Києва після гастролей у США та Канаді. Власне, там були написані пісні (з синглу). Вже тут, в в"Купідоні" протягом чотирьох місяців доводили їх до гарної англійської. В Києві і попрацювали в студії з геніальним українським скрипалем з Канади Василем Попадюком ".

До Фоми підходить Роман Швед, 73-роки, він же Дон Купідон, в яскраво-жовтій футболці з Гомером із "Сімпсонів". Майже все життя прожив у США, а тепер мешкає в Україні. "Я взяв його чудові думки і не так переклав, як переповів їх англійською, - каже Роман. - Співає з акцентом, але американець, англієць чи австралієць чудово зрозуміє".

Біля бару вже виставили канапки з чорного хліба з салом та горілку. Фома стверджує, що сам купував сало на Бесарабці. Швед репетирує з публікою як називати сьогоднішнє свято (всі голосно повторюють за ним "Галоуін!") і показує, що під футболкою з Гомером в нього вишиванка.

Серед публіки - Владислав Троїцький, засновник театру "Дах". Фома вже співає першу пісню, сумну "The ship sails on" ("Корабель пливе"). Питаємо в Троїцького, чому він тут. "Знаю Фому лет десять, а то и больше. Наверное, привело сюда чувство того, что есть люди твоей крови. Как Скрипка, как Вакарчук, которые формируют украинское культурное пространство. Хотя Хеллоуин, в принципе, тоже хороший повод повалять дурака, разбудить в себе ребенка", - посміхається Троїцький.

Дівчата знімають виступи на телефони. В натовпі видніються червоні чортикові ріжки, хоча більшість все-таки навіть без натяку на костюми нечисті. Сприймають на ура і "When I was young" ("Коли я був молодий"). Як зізнався автор пісні, писалася вона в Манітобі, на півночі Канади, куди треба діставатися з України більше 30 годин трьома літаками. "Там жили ще в 19 ст. перші поселенці з України, - каже Фома. - Коли я писав її, йшов дощ, я сидів навпроти величезного поля коноплі і було дуже сумно".

Фома обіцяє, що вже весною пісні можна буде слухати і в новому повноцінному альбомі. "Пісні є, просто вони ще не записані. Вони будуть українською, англійською та німецькою. Також будуть ремікси, кліпи — це буде мультимедійний диск, де для кожної країни будуть окремі цікаві додатки. Нам стало трохи затісно вдома".

Зараз ви читаєте новину «Фома на Хелловін сам купив сало і співав перші англійські пісні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі