четвер, 24 січня 2019 19:45

"За рік у центрі Києва взагалі не буде жодного культурного закладу"

Автор: УНІАН
  Представники кінотетру "Київ" роз'яснили свою позицію щодо ситуації навколо кінотеатру та подальшої долі закладу на прес-конференції
Представники кінотетру "Київ" роз'яснили свою позицію щодо ситуації навколо кінотеатру та подальшої долі закладу на прес-конференції
Команді "Культурного центру "Кінотеатр "Київ" не продовжили договір оренди. Його термін закінчився 4 січня 2019 року. Столична влада проводить відкритий конкурс на наступного орендаря. Представники кінотетру "Київ" роз'яснили свою позицію щодо ситуації навколо кінотеатру та подальшої долі закладу на прес-конференції.

"У нас є договір. За умови належного виконання своїх обовязків ми маємо перше право на продовження оренди, - каже директорка кінотеатру "Київ" Вілія Бондаренко. - Я запитую у чиновників Департаменту комунальної власності міста Києва: що я не так зробила? Ми орендуємо це приміщення з 1998-го. До нас кінотеатр був розвалиною. Не було опалення та електрики. Тут жили бомжі. А ми не просто ремонт здійснили, а реставрацію. Зробили кінозали. Проводимо кінофестивалі. За 20 років ми вклали у цю будівлю 57 млн грн. Всі гроші від суборенди і свою плату за оренду віддаємо в бюджет міста до копійки.

Ми зберегли цю будівлю для людей. Чому нам відмовляють? Чиновники мовчать. Просто закінчилася оренда і все. Думаю, комусь іншому дуже треба це приміщення".

Департамент комунальної власності Києва встановив суму оренди для учасників конкурсу не менше ніж 700 тис. грн на місяць.

"Чиновникам треба частіше ходити в кінотеатри на українські фільми. Тоді їм буде легше виконувати свої посадові обов'язки, - говорить голова Держкіно Пилип Іллєнко. - Неприпустимо ставити для закладів культури економічні критерії вище, ніж оцінку культурного ефекту їхньої діяльності. Через таку політику ми тепер не маємо кінотеатру "Україна" (закрили 1 жовтня 2018 року. - Gazeta.ua) - місця історичного значення не тільки для кіно, а й для боротьби за незалежність України (4 вересня 1965-го на прем'єрі фільму "Тіні забутих предків" відбулася акція за участі Івана Дзюби, Василя Стуса та В'ячеслава Чорновола на знак протесту проти арештів українських інтелектуалів. - Gazeta.ua). Аналогічна історія з "Кінопанорамою" (закрили 1 жовтня 2018 року. - Gazeta.ua).

Ситуацію з кінотеатром "Київ" можна легко вирішити. Для цього треба виконувати норми чинного законодавства і норми договору. Має бути адекватна орендна плата, але не взяті зі стелі цифри . Бо інакше у нас у центрі міста ніколи не буде кінотеатрів. Навіть комерційних, які демонструють виключно американські блокбастери.

Кінотеатр "Київ" має продовжувати виконувати свою культурну місію. Треба зберегти цей майданчик для українського глядача і українського кіно".

"У 1990-ті роки відбувалася зачистка українського кіно. Нині це зачистка артхаусних кінотеатрів, - зазначає голова Спілки кінематографістів Сергій Тримбач. - "Україна" і "Кінопанорама" закриті, продані. На яких умовах? Який був термін збереження профільної діяльності? Які дії плануються з боку адміністрації? Відповідей немає.

Так само під загрозою Будинок вчителя і Будинок актора. Комерційні люди захоплюють будівлі культурних закладів.

Уявіть, щоб у центрі європейської столиці відбулося щось схоже. Щоб продали якийсь кінотеатр "Париж", умовно кажучи. І новий господар міг робити що завгодно. У Європі кінотеатрам, які показують національні фільми і мають виразне артхаусне спрямування, не збільшують орендну плату. Навпаки, держава додатково фінансує.

Треба зробити все, щоб зберегти культурницький профіль у центрі Києва - європейської столиці. А то наче ми у центрі глухої африканської провінції. Ми що, будемо просто спостерігати за цими африканськими пристрастями? Бо за рік у центрі Києва взагалі не буде нічого культурницького".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україну" замінили на "первісну Росію" - як фальсифікували "Тараса Бульбу"

На брифінгу 14 січня заступник голови Київської міської державної адміністрації Володимир Слончак заявив, що "цільове призначення будівлі - кінотеатр - збережеться. Кінотеатр розглядається виключно на умовах оренди, він є пам'яткою архітектури місцевого значення. Приватизувати його неможливо. Для приватизації необхідно кілька рішень Київської міськради. На сьогоднішній день місто розглядає виключно оренду кінотеатру. Жодного відчуження його не буде".

Зараз ви читаєте новину «"За рік у центрі Києва взагалі не буде жодного культурного закладу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі