середа, 06 березня 2013 11:55

"Афганці" просять звільнити Свято-Воскресенський храм від "користолюбного" настоятеля

"Афганці" просять звільнити Свято-Воскресенський храм від "користолюбного" настоятеля
Фото: religion.in.ua

Керівництво УПЦ (МП) заявило про захоплення ветеранами-"афганцями" Свято-Воскресенського храму і про перешкоджання ними функціонуванню храму. У УСВА, в свою чергу, повністю заперечують заяви церковників і запевняють, що можуть документально довести незаконність дій нинішнього настоятеля храму вікарія Феодосія (Снігірьова).

Згідно із заявою прес-служби церкви, деякі члени Українського союзу Ветеранів Афганістану (УСВА), на чолі з його головою Сергієм Васильовичем Червонопиським, виступили проти уставів церкви про духовну і господарської діяльності храму і почали конфлікт із нещодавно призначеним настоятелем єпископом Феодосієм (в миру - Денисом Снігірьовим).

"У господарській частині Червонописький вважає, що саме він повинен контролювати пожертвування і доходи від церковної торгівлі, що власне і відбувається з літа 2012 року, коли відбулося перше захоплення. Крім того, його не влаштовувало, як використовувалися і повинні були використовуватися прихрамові приміщення. Згідно охоронним договорам та проектної документації реставрації храмового комплексу, в прихрамових приміщеннях передбачалися недільна школа, православна бібліотека, православний кінозал, Синодальний відділ УПЦ у справах пасторської опіки воїнів-інтернаціоналістів", - повідомили в прес-службі.

Однак у УСВА заперечують безпідставні нападки з боку УПЦ (МП) і, в свою чергу, повідомляють про нецільове використання території храму і повну байдужість до інтересів громади з боку нинішнього настоятеля храму.

"Ми власними руками очистили флігель храму від складів приватних підприємців, які зберігали тут реалізовувану сувенірну продукцію. Флігель вже давно Феодосій забрав собі, поміняв усі замки, про його використання перед громадою не звітує. Тобто настоятель влаштував тут незаконні складські та торговельні приміщення. Документальне підтвердження всього цього у нас є. Про які школи і бібліотеки йдеться? - повідомляє адвокат УСВА і ветеран-"афганець" Олег Виборнов.

Церкву ще у 1991 році було офіційно передано державою у безстрокове користування релігійній громаді ветеранів війни в Афганістані та членів сімей загиблих, і зареєстрована на адресу ветерана війни Олега Міхнюка. У цьому ж році громада затвердила свій Статут. Але у 2012 році виявилося, що Феодосій самостійно перереєстрував громаду на своє ім'я в міськадміністрації Києва, викинувши з її назви навіть згадку про афганців.

Численні звернення у митрополію УПЦ (МП), зокрема особисто адресовані митрополиту Володимиру і керуючому справами УПЦ (МП) архиєпископу Антонію, не дали жодних результатів. На думку "афганців", митрополит Володимир навіть не підозрює, що насправді відбувається з храмом, що підтверджує його недавнє відеозвернення, де він закликає "загарбників" храму впустити парафіян до храму і не заважати церковній службі.

"Нас звинуватили мало не в збройному захопленні храму! Але де тоді міліція і "беркут"? Чому ми не сидимо за гратами за незаконне захоплення держвласності? Храм ніхто не захоплював, а ось настоятель Феодосій не з'являвся тут уже кілька місяців, чим, до речі, порушує 36-ю апостольську заповідь. Йому наказано шукати з нами контакт, але він уникає будь-якої зустрічі зі своїми парафіянами, певно боїться нас. Нам би дуже хотілося розібратися зі Снігірьовим в суді - було б добре якби він подав позов про захист честі і гідності, але, мабуть, його це не дуже турбує", - відзначає Виборнов.

 

Зараз ви читаєте новину «"Афганці" просять звільнити Свято-Воскресенський храм від "користолюбного" настоятеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі