Продовольча безпека світу залежить від наших морських дронів?

Україна охоплена війною, однак за допомогою новітніх технологій зуміла розчистити торговельний коридор по Чорному морю. Які плюси це нам дало?

Ми всі знаємо, що наші морські дрони і ракети потопили третину рашистського флоту, і після цього погрому ми почали тягати вантажі з Одеси майже як до вторгнення. Але я не знав, яку роль зіграло страхування. Виявилось, що Україна мала угоду з міжнародними страховиками. І вони спочатку обдирали нас як липку - брали за страховку до 4% від вартості корабля, а якщо якомусь кораблю прилітало від рашистів - ми ще й платили в першу чергу. Але завдяки "магурам", "сібебікам", "скальпам", "нептунам", "штормшедоувсам" нам вдалось отримати круту знижку. У березні угоду зі страховиками було переукладено. І тепер вартість страховки становить від 0,4 до 0,75% від вартості корабля.

...не думаю, що це коли-небудь робилося раніше, коли країна, яка фактично перебуває у стані війни, приймала рішення інвестувати в те, що фактично є страховим механізмом

"Я не думаю, що це коли-небудь робилося раніше, коли країна, яка фактично перебуває у стані війни, приймала рішення інвестувати в те, що фактично є страховим механізмом", - каже експерт з світової компанії Marsh McLennan. Приємно, коли капіталісти хвалять нас за хороше бізнес-військове рішення - розгромити чужий флот для здешевлення страховки)))

Автопереклад. Як Україна зламала російську хватку в Чорному морі

Морська торгівля лежить в основі економіки України, а збільшення морського експорту через новостворений Чорноморський коридор дає Києву вкрай необхідний фінансовий поштовх і підтримує його військові зусилля. "У вересні кількість суден, що проходили транзитом через Одеський порт та прилеглі райони, обчислювалася однозначним числом", - говорить Арсеніо Домінгес, генеральний секретар Міжнародної морської організації. "У грудні та січні вона зросла до рівня понад 200 суден, що прибувають і стільки ж відходять щомісяця. На цьому рівні він і підтримується".

Війна з Росією є переважно сухопутною, і вона йде не на користь України. Сили Москви повільно просуваються вперед, а російські військово-повітряні сили почали використовувати нестачу протиповітряної оборони Києва. Україна гостро потребує більше людей, і країна стикається з гонкою часу, щоб освоїти $60 млрд військової допомоги від США, ухваленої в квітні. Але успіх України на Чорному морі має стратегічне і економічне значення.

Протикорабельні ракети і атаки морських безпілотників мають величезний вплив на флот Володимира Путіна. Їхня комбінована загроза змусила більшу частину російського флоту перебазуватися до нових укріплених портів на східному краю Чорного моря, далеко від українського узбережжя, і продемонструвала, що Київ все ще може діяти агресивно.

"Українці налякали росіян у Чорному морі, - каже Деніел Фіотт, доцент Центру безпеки, дипломатії і стратегії Брюссельської школи управління, - а московський флот був притиснутий до того, що він називає "більш захищеним морським бастіоном". "Це дійсно підірвало здатність Росії планувати, координувати і контролювати транспортні маршрути в Чорному морі. Я думаю, що це також одна з причин, чому ви бачите цей підйом у поставках зерна".

Українці також показали, що вони можуть завдати шкоди російській судноплавній галузі за допомогою цих безпілотників на морі

Занепокоєння за власні вантажні судна, можливо, також стримувало російські ракетні атаки на українське комерційне судноплавство. І Росія, і Україна зацікавлені в тому, щоб "Чорноморський регіон був безпечним для трейдерів, щоб вони могли переміщати вантажі [зерна] туди і назад", - каже Арно Петі, виконавчий директор Міжнародної ради по зерну, лондонської торгової організації, додавши, що експорт зерна забезпечує "життєво важливий дохід" для України. "Українці також показали, що вони можуть завдати шкоди російській судноплавній галузі за допомогою цих безпілотників на морі, - додає Петі. "Я думаю, що кожен з них зрозумів, що якщо виникнуть проблеми, постраждають обидва".

Втрата військово-морських засобів не компенсує успіхів Росії на полі бою, каже Семюель Бендетт, аналітик з питань Росії в американському аналітичному центрі CNA. Але той факт, що частина Чорного моря тепер чиста, є "величезною перемогою для України". "Росія має один з найбільших і нібито найпотужніших військово-морських флотів у світі. Проте його витісняють, по суті, комерційні судна, які мають лише малу частку технологічної складності типового російського військового корабля".

Морські дрони, вперше запущені в жовтні 2022 року, коли два російські військові кораблі були вражені в порту Севастополя, стали ключем до позбавлення Москви контролю над Чорним морем

Морські дрони, вперше запущені в жовтні 2022 року, коли два російські військові кораблі були вражені в порту Севастополя, стали ключем до позбавлення Москви контролю над Чорним морем. Дрони, або безпілотні надводні апарати (БПЛА), досить прості за сучасними стандартами ведення війни: невеликі, без екіпажу, вони наповнюються вибухівкою і спрямовуються до цілей контролерами, які дивляться прямі трансляції через супутники. Часто атакуючи з кількох напрямків, дрони завдають ударів "пачками", щоб зменшити втрати і збільшити шкоду: якщо один дрон здатен пробити дірку в цілі, інший може бути спрямований до точки удару.

Крилаті ракети також зіграли свою роль. У квітні 2022 року українські протикорабельні ракети "Нептун" потопили в Чорному морі 186-метровий ракетний крейсер "Москва", російський флагман вартістю 750 мільйонів доларів. Минулого місяця "Нептунами" також було пошкоджено рятувальне судно "Комуна". Франко-британські ракети Storm Shadow і Scalp також були використані в атаках.

...за даними ВМС України, 27 з 80 військових кораблів, які Росія мала в Чорному морі до вторгнення, були пошкоджені або знищені, включаючи великі десантні кораблі, ракетні катери, підводний човен і сторожовий корабель. Близько 15 кораблів залишаються недієздатними і перебувають на ремонті

Загалом, за даними ВМС України, 27 з 80 військових кораблів, які Росія мала в Чорному морі до вторгнення, були пошкоджені або знищені, включаючи великі десантні кораблі, ракетні катери, підводний човен і сторожовий корабель. Близько 15 кораблів залишаються недієздатними і перебувають на ремонті. За словами Фіотта, незважаючи на свою простоту, українські морські дрони розповідають ширшу історію про те, як інновації з'являються під час війни. "На Заході ми звикли до того, що інновації - це те, що відбувається в лабораторіях, а потім ви переносите їх у військовий вимір. Тоді як я думаю, що українці насправді повернули нас до набагато більш традиційного розуміння того, що таке інновації".

Уособленням цього є Magura V5, розроблений Головним управлінням військової розвідки України (ГУР). Названий на честь слов'янської богині війни, 5,5-метровий дрон з радіусом дії 800 км випромінює мало тепла, повідомили ВВС в українській військовій розвідці, що ускладнює його виявлення тепловізійними камерами. Він може нести 320 кг вибухівки і рухається зі швидкістю 80 км за годину.

У лютому російський ракетний катер "Івановець" довжиною 56 метрів і вартістю 70 мільйонів доларів, призначений для боротьби з бойовими кораблями у відкритому морі, був знищений після трьох прямих влучень безпілотників "Магура". У березні шість безпілотників брали участь у потопленні патрульного корабля "Сергій Котов" вартістю $60-70 млн. Україна також має безпілотник Sea Baby, розроблений національною розвідувальною службою СБУ. Він використовувався в кількох атаках у Чорному морі. Остання версія може використовуватися як безпілотник-камікадзе, здатний нести корисне навантаження до 1 тонни на відстань до 1 000 км. Графік, що показує, як безпілотні дрони атакують російські судна.

...більшою проблемою для росіян є те, що вони ще не знайшли ефективного способу стримування методу, яким атакує Україна...

"Це технологія, що застосовується для перемоги у війнах, - каже Фіотт. "І якщо ви бачите, що роблять українці у військово-морському вимірі, я думаю, що це дійсно потужний приклад цього". "Але я думаю, що більшою проблемою для росіян є те, що вони ще не знайшли ефективного способу стримування методу, яким атакує Україна, - каже він. "Тому Москві немає сенсу розміщувати більше флоту в Чорному морі, адже існує ймовірність того, що вони знову зазнають удару". На думку Бендетта, досягнення України також ґрунтуються на її гнучкості. Він каже, що вискочки можуть рухатися набагато швидше, ніж усталені військово-морські сили, яким доводиться мати справу з великою кількістю бюрократії. "Тим часом, Україна вже має на озброєнні американський підводний човен шостого чи сьомого покоління".

Все це стало можливим завдяки комерційним технологіям, які тепер можуть бути зібрані у військову систему, каже Бендетт, посилаючись на використання Україною супутників Starlink для керування безпілотниками. "Це абсолютно безпрецедентно. Адже 20 років тому, якщо ми говорили про війну, ми говорили про системи лише військового класу. А зараз ми маємо комерційні системи, які є не лише допоміжними засобами, але й ключовими компонентами для проведення дуже складних операцій, які до цієї війни були в компетенції лише військових".

Спільний ризик

Скорочення російської присутності в Чорному морі - лише один з факторів нещодавнього сплеску морської торгівлі. Інший - новаторська страхова угода, яка додала впевненості судноплавному сектору. Угода, підписана в листопаді, передбачала, що світові страховики погодилися забезпечити доступне страхування суден, які перевозять зерно та інші важливі продовольчі товари з українських чорноморських портів.

У березні договір був оновлений і тепер охоплює судна, що перевозять усі невійськові вантажі, як от залізна руда, сталь і контейнерні перевезення. Маркус Бейкер, глобальний керівник відділу морських перевезень, вантажоперевезень і логістики компанії Marsh McLennan, каже, що ця угода принесла величезну користь Україні. "Якби ви захотіли зайти на своєму судні до Одеси, щоб забрати вантаж, це коштувало б вам близько 4 відсотків від вартості судна. Це досить суттєво, коли йдеться про вантажі вартістю близько $10-15 млн. І це збільшення витрат, очевидно, впливає на вартість вантажу". "Зараз ставки, ймовірно, становлять від 0,4 до 0,75 відсотка, залежно від типу судна, - каже Бейкер. "Таким чином, ви перейшли від 4-відсоткової ставки до ставки близько 0,4 відсотка".

...не думаю, що це коли-небудь робилося раніше, коли країна, яка фактично перебуває у стані війни, приймала рішення інвестувати в те, що фактично є страховим механізмом

Ризик розподіляється між страховиками та Києвом, причому держава бере на себе першу частку відшкодувань за будь-якими претензіями до нерозкритого рівня. "Я не хочу, щоб страхування звучало так, ніби воно є якимось рятівником для України, - додає Бейкер. "Але я не думаю, що це коли-небудь робилося раніше, коли країна, яка фактично перебуває у стані війни, приймала рішення інвестувати в те, що фактично є страховим механізмом".

Новий український експортний коридор розвіяв побоювання, що крах зернової угоди поставить під загрозу глобальну продовольчу безпеку. Україна є найбільшим у світі постачальником соняшникової олії, а її експорт зерна становить значну частину світового ринку. "До початку повномасштабної війни на Україну припадало понад 15% світового експорту кукурудзи, 10% пшениці, 15-20% ячменю та понад 50% соняшникової олії", - повідомляє Міністерство закордонних справ України. У 2021 році український аграрний експорт склав $27,8 млрд, що становить понад 40% від загальної експортної виручки країни. 90% цієї сільськогосподарської продукції було експортовано через порти на Чорному морі.

Але Росія все ще становить загрозу для морських перевезень. У листопаді ракетою було пошкоджено вантажне судно, що заходило в Одеський порт, внаслідок чого загинув лоцман порту і троє членів екіпажу отримали поранення. У квітні Росія завдала удару по двох терміналах з експорту продовольства в порту Южний, знищивши сільськогосподарську продукцію, призначену для країн Азії та Африки.

...новостворений торговий коридор дозволив Україні перевезти понад 40 мільйонів тонн товарів за трохи більше ніж шість місяців - більше, ніж за весь рік дії Чорноморської зернової ініціативи

Це був 39-й удар Росії по портовій інфраструктурі Одеської області з початку війни. За словами президента України Володимира Зеленського, цей удар є "спробою зірвати український експорт продовольства на світовий ринок". Росія також має підводні човни в Чорному морі, які можуть діяти поза межами досяжності безпілотників і ракетних атак. Незважаючи на це турбулентне середовище, новостворений торговий коридор дозволив Україні перевезти понад 40 мільйонів тонн товарів за трохи більше ніж шість місяців - більше, ніж за весь рік дії Чорноморської зернової ініціативи.

Бейкер вважає, що успіх України у військово-морській сфері зіграв свою роль. "Якби це була справді гаряча точка, люди б туди не поїхали, - каже він. "Ми бачили, як екіпажі реагували на торгівлю через Червоне море. Вони в основному казали: "Ні, дякую, висадіть мене в Єгипті". Такого не було в Одесі, Чорноморську та Южному". "Я думаю, що те, що українці змогли зробити з точки зору завдання шкоди російському флоту і зменшення кількості нападів на портову інфраструктуру - я маю на увазі, що вони все ще трапляються, але їх набагато менше - дало величезну кількість впевненості судноплавній спільноті".

Це також дало віру західним партнерам, які шукали докази того, що Україна все ще може виграти війну. "Україна демонструє, що... навіть коли у неї є проблеми вдома, брак військових систем, брак західної підтримки, вона все одно може робити речі самостійно, які не тільки ставлять її попереду всього світу, коли йдеться про розвиток і використання цих технологій, але й фактично впливають на Росію", - каже Бендетт.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі