Анатомія зради: як ФСБ Росії вербує українців у Польщі

Гучні скандали із виявлення російських шпигунських мереж ширяться Європою. Як виглядає пересічний зрадник? Чим керується у своїй роботі?

Цей лонгрід - про реальну мережу шпигунів, викриту у Польщі в 2023. Встановлювали відеокамери для зйомки поїздів, що везли зброю в Україну. На жаль, основним шпигуном виявився українець, який продався ворогу. The Wall Street Journal у другій половині цієї статті розписав з психологічними нюансами, як це відбувалось, що говорили-думали зрадники, як на них впливали рашистські вербувальники. Тому якщо ліниво читати огляд проникнення ФСБ в Європу у першій половині статті - гортайте до другої половини з підзаголовком "Новобранець".

Автопереклад:

Без грошей і без останньої роботи з мінімальною заробітною платою, 22-річний український біженець Максим Лега щойно знайшов новий спосіб звести кінці з кінцями у країні, де його щойно прийняли - Польщі. Робота, оголошена в месенджері Telegram на початку 2023 року, здавалося, не вимагала багато зусиль: малювати графіті на віддалених парканах і підземних переходах за 7 доларів за годину. Коли Лега відповів, йому написав чоловік, який назвався Анджеєм. За кілька днів Анджей підняв ставку: Лега встановлював камери вздовж залізничних шляхів, якими західна військова допомога надходила до сусідньої України.

Лега і ще 15 осіб були заарештовані у найбільшій в історії Польщі шпигунській справі, що набула широкого розголосу. Виявилося, що Анджей був прикриттям для російського розвідувального підрозділу...

Через кілька тижнів Лега і ще 15 осіб були заарештовані у найбільшій в історії Польщі шпигунській справі, що набула широкого розголосу. Виявилося, що Анджей був прикриттям для російського розвідувального підрозділу, який з кінця 2022 року вербував таких людей, як Лега - бродяг, які шукали швидкого заробітку - для шпигунства та шпигунської роботи.

Наприкінці минулого року Лега був засуджений до шести років ув'язнення за звинуваченням у шпигунстві після судового процесу, в якому він був змальований як ватажок. "Це були легкі гроші", - нещодавно сказав Лега із в'язниці в польському місті Люблін, його довгаста постать була вбрана у червоний комбінезон - такі видають найнебезпечнішим затриманим.

Невідомо, чи інформація, надана Легою та іншими завербованими, безпосередньо призвела до російських ударів по вантажах західної зброї, які регулярно надходили в Україну після російського вторгнення в лютому 2022 року. Але західні офіційні особи кажуть, що Росія успішно поєднує зйомку з камер із більш складними заходами - як от супутникове спостереження для відстеження поставок техніки і боєприпасів з Польщі та інших країн на таємні склади в Україні, де вони були уражені безпілотниками і керованими ракетами.

"Ці дешеві і, на перший погляд, недолугі зусилля не є приводом для насмішок", - сказав високопоставлений представник західної військової розвідки. "Вони є частиною великого інструментарію збору розвідувальних даних, який допомагає Росії знищувати ключові об'єкти з мінімальними інвестиціями".

Стратегія низького ризику

Справа польської шпигунської мережі відкриває вікно в нові зусилля Москви, спрямовані на посилення її шпигунського потенціалу в Європі, оскільки Кремль вступає в тривалу конфронтацію із Заходом. Частина їхньої мережі зазнала удару, коли понад 600 російських дипломатів були вислані після вторгнення у 2022 році. Велика Британія заявила, що дві третини висланих з Європи, ймовірно, були шпигунами.

...Росія використовує чат-платформи, такі як Telegram, щоб вербувати молодих, маргіналізованих людей, часто іммігрантів і переважно чоловіків, для здійснення буденних, але шкідливих актів шпигунства і саботажу

Зараз Росія використовує чат-платформи, такі як Telegram, щоб вербувати молодих, маргіналізованих людей, часто іммігрантів і переважно чоловіків, для здійснення буденних, але шкідливих актів шпигунства і саботажу. Такий підхід - недорогий і малоризикований для московських шпигунських служб - дозволяє Росії розпалювати антизахідні настрої і збирати потенційно важливу розвідувальну інформацію, покладаючи відповідальність за це на своїх вербувальників.

"Зараз вони намагаються відновити свої можливості", - сказав Яцек Добжинський, речник координатора польських спецслужб. Останніми тижнями ми стали свідками цілої низки подібних шпигунських справ. Цього місяця Організація Північноатлантичного договору заявила про "активізацію кампанії, яку Росія продовжує здійснювати в євроатлантичному регіоні".

У квітні британська поліція заарештувала п'ятьох чоловіків за підпал складу, пов'язаного з Україною, і допомогу Росії у визначенні інших можливих диверсійних цілей

У квітні британська поліція заарештувала п'ятьох чоловіків за підпал складу, пов'язаного з Україною, і допомогу Росії у визначенні інших можливих диверсійних цілей. Це сталося після арешту минулого року болгарських шпигунів, які нібито стежили за британськими військовими об'єктами. Кілька тижнів тому влада Німеччини заарештувала двох німецько-російських громадян, звинувачених у передачі фотографій і відеозаписів військової інфраструктури.

Західні спецслужби підозрюють Росію у знищенні підводних інтернет-кабелів і газопроводів, нападах на залізницю і планах завдання ударів по військових об'єктах. Кремль не відповів на прохання про коментар.

Новобранець

Ця розповідь про польську справу, зібрана з сотень сторінок документів слідства та інтерв'ю з Легою, відкриває рідкісне вікно в нову російську кампанію. Лега перетнув кордон з Польщею наприкінці 2021 року, за п'ять місяців до російського вторгнення. Він знайшов роботу касира в супермаркеті, але незабаром почав шукати легші способи швидкого заробітку. Після нетривалого водіння нелегальних мігрантів через Угорщину - роботи, яку він знайшов у Telegram і за яку отримав три місяці ув'язнення в угорській в'язниці, - він натрапив на оголошення Анджея.

Анджей платив Лезі за те, щоб той сотні разів розпилював гасла на кшталт "Стоп НАТО". Після кожної роботи Анджей розплачувався з ним у біткоїнах або Ethereum

Лега сказав, що підозрював про те, що був частиною російської розвідки. Але він мав початкову освіту і зростаюче кримінальне минуле, а гроші допомагали йому ігнорувати докори сумління щодо зради батьківщини. Анджей платив Лезі за те, щоб той сотні разів розпилював гасла на кшталт "Стоп НАТО". Після кожної роботи Анджей розплачувався з ним у біткоїнах або Ethereum.

Незабаром Анджей дав велике замовлення: влаштувати пожежу біля української транспортної компанії у східному місті Бяла-Підляська. Але коли Лега прибув на місце, він згадав пораду батька не "будувати своє щастя на чужому нещасті". Замість цього він натер вугіллям паркан, щоб він виглядав пошкодженим вогнем, сфотографував його і надіслав Анджею.

Коли запити накопичувалися, Анджей пообіцяв Лезі машину і переказав кілька сотень доларів у криптовалюті, які той використав для купівлі Mazda 6 GG. Анджей залишався зашифрованм. Він розмовляв з Легою російською та українською мовами, однак Лега здогадався, що він українець, зважаючи на його розмовну мову. Під час телефонних розмов Лега дізнався, що Анджей на дві години випереджає польський час, тобто перебуває в московському часовому поясі.

Коли Лега сказав, що хоче познайомитися, і запитав, як він виглядає, Анджей відповів: "Як нова машина": "Як твоя нова машина". На запитання, чи допомагає він росіянам, Анджей відповів: "Це польська справа". "А що це насправді?" перепитав Лега. "Це міжнародна справа, - відповів він. "Мета - показати, що людям набридла ця війна, і викликати великий резонанс у суспільстві".

Спостереження за потягами

Тим часом Анджей вербував інших молодих іммігрантів у Польщі. Одним з них був Максим Сергєєв, 20-річний хлопець, який приїхав з підмосковного міста, щоб грати в хокей за місцеву хокейну команду "Заґлєбє Сосновець". Люди, які знали його, казали, що він вивчив польську мову майже бездоганно і подружився з більшістю членів команди, відколи приїхав у 2021 році. Коли наступного року Росія вторглася в Україну, він підписав заяву, в якій дезавуював війну.

Як і багатьом молодим хокеїстам у Польщі, Сергєєву хронічно бракувало грошей. Робота кур'єром з доставки їжі закінчилася нещасним випадком на велосипеді. Коли його заарештували через кілька місяців, поліція знайшла на його мобільному телефоні груповий чат з Анджеєм і десятки фотографій та відео з двох головних вокзалів Варшави, міст на сході Польщі та прикордонного переходу Мальховіце-Нижанковичі.

Анджей також завербував студентку з Білорусі та підлітка з України. Інший член угруповання, Олексій Пронькін, молодий українець, отримав завдання зібрати фотографії Польської військово-морської академії в прибережному місті Гдиня і розташованої поруч військово-морської бази на Балтійському морі. Він також надіслав Анджею фото комерційного портового терміналу та розташованого неподалік складу боєприпасів. У грудні Пронькін був засуджений до двох років і двох місяців позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві і приналежності до злочинного угруповання.

Майже всі, хто відгукнувся на оголошення про роботу, спочатку розмовляли з Анджеєм, який давав їм завдання або передавав їх комусь іншому. Деякі з тих, хто розмовляв із Анджеєм, казали, що він мав молодий голос; інші описували його як чоловіка середнього віку з глибоким голосом. Зрештою, ніколи не було зрозуміло, чи це була одна людина, чи група російських розвідників, які керували завербованими.

Для останнього завдання Анджей поставив Легу в пару з Артемом Авербою, 19-річним українським біженцем. Він доручив їм встановити камери вздовж маршрутів поїздів, що перевозили західну військову допомогу в Україну. Щоб познайомити їх, наприкінці лютого 2023 року Анджей створив груповий чат у Telegram під назвою "Grand Theft Auto: San Andreas". "Просто щоб ми всі були на одній сторінці і щоб між вами не було ніякої плутанини", - написав Анджей.

Хлопці самі собі обрали кодові імена. Льоха був Карімом. Аверба обрав собі ім'я Еріван, або Єреван, англійською мовою. Анджей розкидав мітки, де вони мали розмістити камери на сонячних батареях уздовж східного кордону Польщі з Україною. Дорогою Лега сказав, що йому було некомфортно з Авербою: він їхав мовчки, а підліток говорив без упину.

Спочатку вони зупинилися в Ясьонці, аеропорту біля Жешува - це транзитний пункт для більшої частини американської допомоги, що прямує в Україну. У лісі за межами аеродрому Лега прикріпив скотчем до дерева камеру, об'єктив якої був спрямований на злітно-посадкову смугу. Пізніше Аверба розповів поліції, що він залишився в машині, а Лега виконував роботу.

За кілька миль на схід вони встановили ще одну камеру на залізничній колії між Жешувом і прикордонним пунктом пропуску "Медика", "щоб зафіксувати військову допомогу, яка прямувала в Україну"

За кілька миль на схід вони встановили ще одну камеру на залізничній колії між Жешувом і прикордонним пунктом пропуску "Медика", "щоб зафіксувати військову допомогу, яка прямувала в Україну", - сказав пізніше на допиті Аверба. Потім вони поділилися даними облікового запису камери з Анджеєм через спільний додаток MyHome, що дало змогу всім трьом переглядати відзнятий матеріал у режимі реального часу.

Повертаючись до Варшави, Лега сказав, що йому ставало дедалі неспокійніше, і він подумував про те, щоб звільнитися. "Але я не сказав про це іншим хлопцям, бо не довіряв їм", - сказав Лега, якому зараз 23 роки, у Люблінській в'язниці.

Під час своєї останньої поїздки 3 березня, щоб встановити камери навколо міста Казімєж Дольний, він припаркував свою Мазду біля старого єврейського кладовища. Коли він повертався до машини, щонайменше семеро співробітників контррозвідки наскочили на нього і затримали. З 16 заарештованих 14 уклали угоди про визнання вини, зізнавшись у шпигунстві в обмін на тюремні терміни від дев'яти місяців до шести років. Одного помістили до виправної колонії для неповнолітніх.

Лега відмовився від угоди про визнання вини, сподіваючись отримати м'якший вирок за те, що він називає співпрацею з владою

Лега відмовився від угоди про визнання вини, сподіваючись отримати м'якший вирок за те, що він називає співпрацею з владою. Перше слухання його апеляції заплановане на наступний тиждень. Коли його запитали, чи відчуває він докори сумління за роботу на росіян, він на мить замислився, а потім відповів категорично: "Мені дуже шкода, що я працював на росіян: "Я відчуваю себе дуже погано через те, що я зробив. Я не думаю, що це справедливо, що мене виставили керівником операції. Гадаю, їм потрібен був цап-відбувайло", - додав він.

Коли офіцери в спецзасобах вели його назад до крихітної тюремної камери, яку він тепер ділить із засудженим вбивцею, охоронець по той бік скла сказав: "Ніхто не любить зрадників".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі