Популізм не пройде? Друг Путіна Ердоган готується на вихід

Президент Туреччини зазнав нищівної поразки на місцевих виборах. Що далі?

Президент Туреччини Реджеп Ердоган зазнав нищівної поразки на місцевих виборах. Цей електоральний розгром тим більш болючий, що на ці вибори Ердоган покладав великі надії повернути вплив своєї Партії справедливості та розвитку у Стамбулі. Однак не склалося - чинний мер від опозиційної партії Екрем Імамоглу значно випередив президентського кандидата - розрив у голосах склав 9%. Багато оглядачів уже вважають Імамоглу найбільш вірогідним наступником Ердогана на майбутніх президентських виборах 2028 року.

Хоча можливо, Ердоган взагалі відмовиться виставляти свою кандидатуру на майбутніх виборах - такі заяви з його боку лунали. Підтримка опозиційних сил на місцевих виборах означає зміну політичного курсу, повернення Туреччини до світської держави часів Ататюрка. Цікаво, що опозиційну республіканську народну партію вже підтримують не лише у приморських регіонах, а й в континентальних районах, таких як Анатолія.

Чому так сталося? Популістська політика Ердогана призвела до погіршення економічної ситуації в країні, і навіть його найвідданіші прибічники замислилися, чи здатна чинна влада витягнути країну із тривалої кризи. Мало того - намагання Ердогана радикалізувати політичні настрої в Туреччині, зігравши на близькосхідному конфлікті, зіграли з ним злий жарт: симпатики Палестини звинувачували його недостатній підтримці і вимагали більш рішучих і руйнівних для Туреччини кроків. На це Ердоган піти не міг. Однак і ситуація з недопуском Швеції до НАТО, а потім згода на це - так само довели непослідовність і слабкість чинного президента. Тож схоже, епоха Ердогана добігає кінця.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі