Саміт миру у Швейцарії: Китай вагається

Говорити про мир із Росією? Китай вважає, що без неї - ніяк

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив китайським журналістам, що Китай має великий потенціал для того, щоб сприяти у закінченні війни. І додав - між нашими двома державами є довіра. Незабаром має відбутися саміт миру у Швейцарії, і наше МЗС не втрачає надії, що Китай теж долучиться дот цього зібрання. Натомість у Пекіні наголошують - радо візьмуть участь у будь-яких заходах, які будуть ораганізовані обома сторонами конфлікту.

Таким чином, існує велика розбіжність у баченні формату заходу: українська сторона хоче насамперед обговорити і випрацювати стратегію підтримки із західними партнерами, а потім вже виходити на спілкування з країною-агресоркою. Китайська сторона - вважає, що без Росії (а саме міністра закордонних справ Лаврова або іншого чиновника високого рангу) саміт розпочинати не можна. Дискусія щодо китайської участі пов'язана саме з цим питанням.

Натомість Росія ігнорує саміт у Швейцарії. Тут вважають, що Швейцарія перестала бути нейтральною державою, і її як місце зустрічі не розглядають. Тож навіть якби Україна погодилася на китайський варіант зустрічі, не факт, що Росія теж пристала б на нього. Невідомо також, чи відвідають саміт представники глобального Півдня. Та чи будуть досягнуті хоч якісь дійсно конструктивні домовленості.

І попри те, що Китай декларує бажання мирного вирішення питання війни між Росією та Україною, його пропозиції - є вигідними насамперед Росії. А саме: скасування антиросійських санкцій, визнання за загарбником всіх окупованих територій та нейтралітет і демілітаризація України. Тобто все те, що за короткий термін позбавить Україну і незалежності, і державності.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі