Спільні навчання Росії, Китаю та Ірану: вісь зла сформувалася?

Попри заяви Китаю про нейтралітет, він бере участь у спільних з Росією та Іраном військових навчаннях

Триденні навчання Китаю, Ірану та Росії під назвою "Пояс морської безпеки-2024" стартували в Оманській затоці. Вони триватимуть до п'ятниці, 15 березня. Ця подія цікава насамперед тим, що Китай, який від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну позиціонує себе як нейтральну сторону і пропонує своє посередництво у перемовинах - долучився до наших ворогів. Щоправда, цей нейтралітет ніколи українців не обманював: Піднебесна зазвичай транслює саме вигідні Росії наративи. Що ж до Ірану - то він завжди активно допомагав країні-агресорці: і снарядами, і головне, вбивчими дронами.

Мета навчань заявлена як "зміцнення регіональної безпеки та її основ і розширення багатосторонньої співпраці між країнами-учасницями". І це звучить доволі цинічно з огляду на те, що хусити, проксі-армія ісламської республіки Іран, є одним із головних факторів дестабілізації в регіоні. І Москва з Пекіном чудово про це знають. Але з чого дивуватися, якщо геноцидну війну проти України Росія називає "денацифікацією"?

Нинішні навчання в Оманській затоці чітко показали: для Китаю такий вибір держав - це вектор формування союзників у протистоянні США та їхнім західним партнерам. Тож турне спеціального представника Китаю Лі Хуея до Москви, Києва та європейських столиць із пропозиціями, як краще закінчити війну, нікого в оману не ввели. Тим більше, що китайська сторона уперто називає цю криваву війну конфліктом. І попри запевнення Лі Хуея у бажанні розвивати партнерські відносини з Україною та її західними союзниками - чомусь для військових навчань Китай обрав саме Росію та Іран.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі