Росія дестабілізує Молдову

Лідерка Гагаузії просить про приєднання її автономії до Росії. Що далі?

Росія посилює тиск на Молдову з метою дестабілізувати регіон на тлі війни з Україною. Ворог робить усе, щоб блокувати євроінтеграційні зусилля Молдови та забезпечити на парламентських виборах перемогу проросійських сил. Наприкінці лютого посилилися сепаратистські настрої у самопроголошеній республіці Придністров'я, яка з 90-х років минулого століття перебуває під контролем Росії. І хоча російському воєнному контингенту там бракує сил і озброєння для відкритого походу на Україну, не виключений варіант чекістської "спецоперації" щодо Кишинева у самій Молдові.

Ще більше занепокоєння останніми днями викликає Гагаузія. Це єдиний випадрок на пострадянському просторі, коли самопроголошена республіка і країна, від якої вона хоче відділитися, досягли політичної згоди. Гагаузія входить у склад Молдови як автономне територіальне утворення. Однак - довгі роки перебуває під контролем Росії. І, схоже, Кремль зробив ставку саме на Гагаузію як головний чинник дестабілізації Молдови, а не на Придністров'я, яке де факто наразі країні не належить.

Так, проросійська лідерка Гагаузії Євгенія Гуцул нещодавно відвідала Москву, де зустрілася з Путіним і Матвієнко та попросила про приєднання регіону до Росії. Це перший візит молдовської держслужбовиці такого високого рангу до країни-агресорки після її повномасштабного вторгення в Україну. Все це свідчить про те, що ворог активно почав розхитувати ситуацію в Молдові. Це ще більш небезпечно - з огляду на невеликі розміри країни, помірковані погляди місцевого населення та порівняно невеликі збройні сили держави.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі