Грінпіс звинувачує МАГАТЕ в легковажності?

Перезапуск ЗАЕС може обернутися ядерною катастрофою. Агенція з ядерної безпеки зайняла нейтральну позицію

Грінпіс звинуватив Росію в тому, що вона погрожує Україні та Заходу "безпрецедентною ескалацією", якщо Москва спробує перезапустити реактори на окупованій Запорізькій атомній електростанції. Попередження групи тиску з'явилося наступного дня після того, як Рафаель Гроссі, голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Сочі, щоб обговорити питання ядерної безпеки та станцію на лінії фронту війни в Україні.

МАГАТЕ не повинно грати роль удаваного регулятора в нагляді за російською ядерною бомбою сповільненої дії, а має чітко заявити, що безпечна експлуатація неможлива

У вівторок Гроссі повідомив Russia Today, що він обговорив з Путіним можливість перезапуску станції, який, за словами Грінпіс, створить безпрецедентний ризик, якщо будь-який з шести реакторів буде перезапущений, як це пропонували російські чиновники." Грінпіс звинуватив Гроссі в самозаспокоєності і заявив, що перезапуск будь-якого з реакторів повинен бути повністю виключений. "МАГАТЕ не повинно грати роль удаваного регулятора в нагляді за російською ядерною бомбою сповільненої дії, а має чітко заявити, що безпечна експлуатація неможлива", - сказав Берні.

працюючий ядерний реактор неминуче працюватиме зі зниженим запасом міцності на лінії фронту, і особливе занепокоєння викликає те, чи зможе "Росатом" забезпечити достатню кількість охолоджуючої води для безпечної роботи навіть одного реактора

Green Peace: "Група екологічного тиску заявила, що працюючий ядерний реактор неминуче працюватиме зі зниженим запасом міцності на лінії фронту, і особливе занепокоєння викликає те, чи зможе "Росатом" забезпечити достатню кількість охолоджуючої води для безпечної роботи навіть одного реактора".

Аналіз, проведений Грінпіс, свідчить, що Росії необхідно побудувати нову насосну станцію, щоб забезпечити достатню кількість охолоджувальної води, оскільки Дніпро більше не впадає в водосховище-охолоджувач на майданчику. Річка різко обміліла в цьому районі після того, як у червні минулого року було підірвано дамбу в Новій Каховці нижче за течією. П'ять ядерних реакторів станції, найбільшої в Європі, перебувають у стані холодної зупинки, коли реактори працюють при температурі нижче точки кипіння. Шостий перебуває в стані "гарячої зупинки", щоб виробляти пару і тепло, необхідне для роботи станції.

Інспектори МАГАТЕ присутні на майданчику, хоча лунали критичні зауваження щодо обмежень, які Росія наклала на їхній доступ, але навіть у стані зупинки ситуація залишається нестабільною. Вважається, що російські війська присутні на станції, хоча конфлікт в цьому районі не був інтенсивним.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі