Виправдання замість відповіді: в Кремлі шукають, хто винен у війні

Міфічні українські нацисти, Ленін чи навіть філософ Кант - хто завгодно, але не Путін

Що ближчою стає дата пам'ятна дата 24 лютого і що безпросвітнішою стає війна, то наполегливіше звучить питання: що далі? І ця ситуація є дзеркальною: як показують соціологічні опитування, росіян питання про завершення війни турбує не менше, ніж українців. Але поки що прийнятної для обох сторін відповіді не існує.

Не ми почали цю війну. Незалежно від того, чи йдеться про російську збройну агресію тривалістю в 10 років, чи лише про останні два роки повномасштабного вторгнення, збройного зіткнення і сотень тисяч насильницьких смертей, каліцтв і руйнувань могло б не бути, якби Путін не "віддав наказ".

Світ прислухається до всякої звістки, намагаючись почути про завершення війни. Але лунає лише якась маячня про "листи Хмельницького"

Тому питання про завершення війни - це виключно до нього. І тому світ так уважно прислухається до всякої звістки, що надходить з новітньої імперії зла. Якихось "члєнораздєльних" відповідей звідти нема і, вочевидь, не буде. Лунає лише якась маячня про "листи Хмельницького", союз Леніна з Австрійським генштабом і "нацистів". Тобто, як і раніше, діагноз невтішний. Але деякі симптоми заслуговують того, щоб їх зафіксувати і проаналізувати.

Ще з січня різноманітні спікери наповнили пропагандистський дискурс Кремля дивними заявами. Не можна сказати, щоб у них було щось нове, але привертало увагу виразне прагнення знайти хоч скільки-небудь правдоподібне пояснення, чому Росії було потрібно починати війну проти України.

У певний момент прозвучало одразу декілька таких пояснень. Губернатор Санкт-Петербургу Олександр Бєглов заявив, що російські військові побачили на окупованих територіях "гендерно нейтральні" туалети. І це були не звичні для громадян РФ одномісні дерев'яні споруди з діркою в підлозі, а щось набагато страшніше. Потім спікер держдуми Вʼячеслав Володін повідомив, що своїм нападом на Україну Росія запобігла початку Третьої світової війни. На "українському питанні" сфокусував це усвідомлення загрози колишній президент РФ Дмитро Медведєв, який визнав, що Росія буде воювати проти будь-якої України, поки її остаточно не знищить.

Хоча при цьому заступник Путіна по радбезу увійшов у пряму суперечність із заявою свого шефа, який перед тим назвав українських переговорників в Стамбулі 2022 року"прідурками", оскільки, якби українська сторона тоді погодилася на мирну угоду, "уже би всьо закончілось".

Губернатор Калінінграда остаточно заплутав ситуацію, заявивши, що у війні винен німецький філософ Кант

Далі свідки почали плутатися в свідченнях ще більше. У своєму інтерв'ю Такеру Карлсону Путін пояснив своє рішення піти війною на Україну, по-перше, її - України - неіснуванням, а по-друге, підступною політикою Заходу стосовно Росії. А на додачу до цього губернатор Калінінграда остаточно заплутав ситуацію, заявивши, що в усьому винен німецький філософ Кант.

Насправді, усі ці заяви об'єднує дещо спільне. Вони виправдовуються. Навіть своїм покірним співвітчизникам Путін мусить пояснити, навіщо все це було потрібно? Чому, заради чого Росія несе величезні втрати і дедалі глибше поринає в ізоляцію і занепад?

На-ві-що?

Відповідь на це питання намагався почути в Кремлі Такер Карлсон. Але відповідав на нього Путін не своєму американському гостю, а в першу чергу мільйонам росіян, яких треба протримати в патріотичному угарі і вигаданій дійсності ще хоч трішки, щонайменше місяць, - до так званих виборів президента РФ.

Але питання від цього нікуди не зникне. І задовільної відповіді на нього в Путіна немає.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі