Глухий кут. "Відставка" Залужного загнала президента у безвихідь

По суті, йдеться про знервованість керівника з психологією підлітка, який періодично віддає не дуже адекватні команди і в глибині душі розуміє, але не хоче визнавати, що його підлеглий доросліший та мудріший

Невгамовне бажання Зеленського "прибрати Залужного" зазвичай пояснюють боязню політичного конкурента на найближчих (повоєнних) виборах. І, можливо, навіть не стільки особисто в Зеленського, скільки в його найближчого оточення, яке після завершення його президентства, думаю, чекає або закордон, або не дуже веселе життя.

Але у цієї гіпотези є один мінус: якщо ця боязнь справді має місце, то реакція на неї виглядає досить ірраціонально, бо звільнення з нинішньої посади якраз і виштовхне генерала остаточно в політику.

З іншого боку, деталі, що стали відомі завдяки Саймону Шустеру - зокрема, як Залужний готувався до війни, приховуючи (!) ці приготування від Зеленського, який таку підготовку забороняв - дають змогу побачити ще інший і суто особистісний бік картини.

Залужний для Зеленського - це постійний живий докір, а також нагадування, хто з них двох не зовсім на своєму місці

По суті, йдеться про знервованість керівника з психологією підлітка, який періодично віддає не дуже адекватні команди і в глибині душі розуміє, але не хоче визнавати - ні перед іншими, ні, можливо, навіть перед собою - що його підлеглий доросліший, мудріший і розуміє події краще, ніж цей керівник. У цьому сенсі Залужний для Зеленського - це постійний живий докір, а також нагадування, хто з них двох не зовсім на своєму місці. Звісно, що психологічно це дуже виснажливо, навіть нестерпно. Тому, звичайно, Зеленському зараз було би краще мати на місці Залужного будь-кого іншого - не через якийсь особливий характер генерала, а просто тому, що можна було би почати "з чистого аркушу", не маючи в анамнезі цю історію стосунків у період безпосередньо перед великою війною і одразу після її початку.

Якщо ця гіпотеза має рацію, це глухий кут, з якого немає простого виходу. Перший варіант - все ж таки замінити Залужного - загрожує проблемами і в армії, і за її межами. Другий варіант і єдина альтернатива в тому, щоби Зеленський переламав себе і а). визнав свою неправоту (хоча б непублічно) в певних ситуаціях минулого, та б). визнав межі своєї компетенції як головнокомандувача (!) і не переходив ці межі. Вирішуйте самі, наскільки це ймовірно. А якщо не станеться ні того, ні того, так і будемо мучитися й терпіти, як це було досі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі