Ракети із "сюрпризом". Які секрети приховують ворожі "Іскандери"?

Рашисти відстріляли по Києву двомісячний запас виробництва "Іскандерів", але невдало.

Російський ВПК може виготовляти за місяць максимум 5 балістичних та 1-2 крилаті ракети до ОТРК "Іскандер", а ворог запустив для повторного удару по столиці (29 травня) одразу 11 таких ракет (які однак всі збила ППО).

"Іскандер-К", які фігурували в офіційних зведеннях – це збірна та неформальна назва для двох типів дозвукових крилатих ракет, які використовуються на цьому комплексі, 9М728 та 9М729. Базова відмінність між ними полягає в заявленій дальності пуску, для 9М728 – 500 км, для 9М729 – орієнтовно 1500 км або більше, маса бойової частини на обох ракетах складає 500 кг.

За своєю конфігурацією ракети "Іскандер-К" нагадують "Калібр". Але насправді походять від радянської дозвукової крилатої ракети КС-122 зразка 1980-х років, такої собі "піратської" копії наземної версії "Томагавка" під індексом BGM-109 Griffon. Тим більш, схоже, що росіяни змогли приховати декілька екземплярів КС-122 від утилізації в рамках угоди РСМД, а уже в 2000-х роках проект отримав реінкарнацію.

Росіяни змогли приховати декілька екземплярів КС-122

"Іскандер-К" ще також прийнято узагальнювати під індексом Р-500, і це настільки рідкісні ракети, що на лютий 2022 року в росіян їх було лише 100 одиниць.

Балістичні ракети до ОТРК "Іскандер" - це 9М723 з дальністю стрільби до 500 км, та з боєголовкою 500 кг при стартовій масі в 3,8 тонн. Ці ракети іноді споряджені "сюрпризом" у вигляді пристроїв під індексом 9В899, що мають працювати як "теплові пастки" проти ЗРК.

Для чого взагалі "теплові пастки", якщо для знищення балістичних ракет використовуються зенітні ракети з радіолокаційним наведенням, рашисти самі собі так пояснити і не змогли. Але саме це їм і не завадило оголосити "Іскандер" черговим "аналоговнєтом", який начебто ніщо в світі не може збити.

Весь цей вищенаведений поділ може виглядати умовним, бо "Іскандер-М" може застосовувати ракети усіх наведених вище типів.

Залп на 11 ракет – це залп на 6 машин з пусковими установками

Окрема специфіка полягає в тому, що ракетні бригади з ОТРК "Іскандер" приписані насправді до сухопутних військ ЗС РФ. Що в свою чергу дарує дуже широкий простір для припущень на тему, чому окупанти спробували повторити ракетний удар по Києву менш ніж за 12 годин після невдалого попереднього. Кількість відстріляних ракет можна виміряти і в еквіваленті вогневої міці ракетної бригади, яких в росіян на початок повномасштабного вторгнення було 14.

Залп на 11 ракет – це залп на 6 машин з пусковими установками, або третина від еквіваленту вогневої міці ракетної бригади (кожна з яких налічує 16 машин з пусковими установками).

А якщо виходити з того, що в окупантів зараз може бути орієнтовно 100 балістичних та крилатих ракет до ОТРК "Іскандер", то зараз запас ракет мають лише 25% від всіх наявних ракетних бригад в сухопутних військах ЗС РФ.

Це все демонструє, наскільки хаотично діє наш ворог. Але аж ніяк не означає, що в рашистів скоро закінчаться ракети та "мопеди" для ударів по Україні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі