"Можем повторить". Путін діє за старими схемами

Він повторює найбільш варварські європейські військові практики ХІХ-ХХ століть

Дві цікаві паралелі з історії франко-прусської війни 1870-1871 років.

Перша: коли війна переросла у партизанську (після того, як уряд Третьої республіки відкинув і опублікував принизливий німецький ультиматум), Бісмарк наполягав на тих самих жорстких заходах, які знайомі нам по німецькій окупації України 1941-44 років – включно зі спаленням селищ, які підтримують партизанів, і навіть висилкою в німецькі табори населення співчутливих до партизанів французьких регіонів (щоправда, цього останнього не сталося, принаймні в скільки-небудь помітних масштабах).

Під час облоги Парижа Бісмарк наполягав на бомбардуванні міста, запевняючи імператора та генштаб, що це деморалізує французів

Друга: під час облоги Парижа Бісмарк наполягав на бомбардуванні міста новою далекобійною німецькою артилерією, запевняючи імператора Вільгельма і генштаб, що це деморалізує французів і змусить їх швидко погодитися на будь-які умови миру/капітуляції. І це теж нам дещо нагадує, правда?

Ця друга деталь показує, що цілеспрямований масовий терор цивільного населення військовими засобами практикували в Європі ще до того, як італійський генерал Джуліо Дуе запропонував цю саму тактику своєму командуванню вже під час Першої світової війни (щоправда, Дуе йшлося вже не про артилерію, а про повітряні атаки).

У цьому обмеженому сенсі Росія сьогодні справді виправдовує своє гасло "можем повторить". Що вона справді може, так це повторити найбільш варварські європейські військові практики ХІХ-ХХ століть. Але ніколи раніше ці практики не виглядали таким обурливим анахронізмом, як сьогодні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі