Чи правда, що РФ гатить по нас нашими ж ракетами

Насправді історія "ракети в обмін на газ" була дещо складнішою, ніж всім здається

"У 1999 році Україна віддала Росії за газ 555 ракет типу Х-55, вісім Ту-160 та три Ту-95МС. І тепер ці ракети летять на нас". Є люди, які досі це повторюють після кожної ракетної атаки росіян. І які, мабуть, вважають, що тоді, в 1999 році, Україна виглядала прямо як у фільмі "Збройний барон" – он в тому кутку крилаті ракети штабелями лежать, а он на тому майданчику стратегічні бомбардувальники стоять, оптом та вроздріб. Насправді там історія була суттєво складнішою.

На той момент, в 1999 році, насправді повним ходом йшов процес утилізації наших Ту-160 в Прилуках. На американські гроші та "під наглядом" Білого дому. Росіяни хотіли викупити ці літаки ще в 1994 році й тоді давали ціну по $25 млн за один Ту-160.

І виходить, що Кремль таки добився свого завдяки власній наполегливості. Бо якщо рахувати, що за газ вартістю $285 млн РФ отримала 11 стратегічних бомбардувальників, понад півтисячі крилатих ракет та аеродромне обладнання, то насправді рашисти отримали Ту-160 по ціні навіть дешевше, аніж $25 млн за одиницю.

Але якщо так уважно подивитись, то тут насправді всі три сторони угоди показали, що мають проблеми зі стратегічним мисленням.

Ще в тому ж 1994-му Україна хотіла взамін Ту-160 отримати транспортники Ан-124 виробництва Ульяновского авіазаводу. А по факту отримала газ по бартеру.

США, по суті, дали можливість РФ створити флот стратегічних бомбардувальників

США, по суті, дали можливість РФ створити флот стратегічних бомбардувальників, і це був один із кроків, який перетворив нинішню Росію на загрозу для всього світу. Бо станом на кінець 1998 року РФ мала менше 10 літаків Ту-160, і це при тому, що США мали аж 60 новітніх бомбардувальників B-1B Lancer.

Та й росіяни проявили своє фірмове "головотяпство". Так, вони отримали аж 555 крилатих ракет типу Х-55. Але на початок лютого 2022 року Росія мала лише 444 крилаті ракети повітряного базування Х-101 та Х-555 (перероблені із Х-55 у "неядерну" версію). Навіть з поправкою на "відстріл" по Сирії, рашисти за 20 років профукали до 200 ракет Х-55. І це при тому, що вони примудрились зберегти свої архаїчні Х-22.

Якщо і варто за щось картати себе на національному рівні, так за те, що у нас на початок лютого 2022 року не було засобів "доставки бавовни" на тактичну глибину території ворога.

Чомусь 20 років нам виявилось мало, щоб довести до пуття та запустити в серію ОТРК "Грім"

Чомусь 20 років нам виявилось мало, щоб довести до пуття та запустити в серію ОТРК "Грім", дальність стрільби якого мала би складати до 500 км.

У 2007 році Україна зняла з озброєння, а в 2013-му остаточно утилізувала радянські ОТРК "Ельбрус" із дальністю стрільби до 500 км. Так, ці комплекси – архаїчні, з рідинною ракетою. Але ж Росія зараз, в 2022 році, від Ірану отримає не набагато кращі ракети, м'яко кажучи.

На початку 2010-х Україна продала свої ракети Х-59 до літаків Су-24. А шкода, міг бути гарний засіб для "доставки бавовни"

За деякими даними, на початку 2010-х років Україна продала свої ракети Х-59 до літаків Су-24. А шкода, міг бути гарний засіб для "доставки бавовни" на тимчасово окуповану територію Бєлгородської народної республіки.

А якщо комусь питання "куди ми діли Х-59, і чому нема комплексу "Грім" виглядають складніше за історію "про ракети в обмін на газ" – то мабуть зараз, восени 2022 року, краще зайнятись чимось кориснішим.

Війна триває, перемагати потрібно зараз. А не згадувати старі помилки, за які уже все рівно розплатились.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі