Вісім порад, як вижити під час ракетного обстрілу міста

Скоріш за все, повітряні атаки будуть повторюватися. Тож маємо бути готовими

Кілька практичних порад на найближчі дні та тижні.

Ввідна: повітряні атаки будуть повторюватися. Можливо, щоранку в найближчі 1-3 тижні. Можливо, з перервами. Найімовірніше, зранку. Це може стосуватися будь-якого українського міста, особливо обласних центрів.

Тому.

По-перше, оцініть ймовірність ураження саме вашого будинку/мікрорайону. Важить, чи є поряд "знакові" об'єкти (як-от, відомі пам'ятники), військові об'єкти, об'єкти оборонної чи енергетичної інфраструктури, центри зв'язку. Так само важливо, на якому поверсі ви мешкаєте і які будівлі поряд – наскільки ваш будинок/поверх захищений від ударних хвиль з різних напрямів. Від цього залежить, як вам раціональніше реагувати на повітряну тривогу: бігати щоразу в бомбосховище/підвал, просто сидіти вдома чи ховатися вдома за "двома стінами".

По-друге, якщо пересуваєтеся містом, неодмінно прислухайтеся до оповіщень про повітряну тривогу. Знов-таки, в різних районах міста ймовірність ураження різна.

Майте вдома заряджений павербанк, запас їжі та води хоча б на три дні

По-третє, вдома заготуйте павербанк (якщо ще ні), майте запас їжі (крупи/консерви) та води (питної та технічної) хоча б на три дні. Додам ще сірники, свічки, ліхтарик (в ідеалі – на сонячних батареях).

По-четверте, якщо зникає мобільний зв'язок – не забудьте в порядку експерименту вимкнути автовибір мережі й поглянути, а раптом якась інша мережа працює.

Міський телефон – це гарний запасний канал зв'язку. Фішка в тому, що міська телефонна мережа має автономне живлення

По-п'яте, якщо є міський телефон – це гарний запасний канал зв'язку, зокрема з мобільними ваших родичів, які далеко від вас. Фішка в тому, що міська телефонна мережа має автономне живлення.

По-шосте, рідним, які за вас хвилюються, підкажіть: якщо вас немає на зв'язку, спершу варто подивитися в новинах, чи є в місці вашого перебування перебої з електрикою. Якщо є, пропадання зв'язку на кілька годин очікуване і не є приводом для паніки.

Туристичний газовий балон з плиткою може дати не лише вогонь для їжі, а й трохи додаткового тепла

Наступне: з настанням холодів можуть на кілька годин/днів зникати електрика та/чи опалення. Майте план дій для такої ситуації (куди тимчасово переміститися або чим тимчасово зігріватися). В міській квартирі пічку на дровах не поставиш, натомість туристичний газовий балон з плиткою може дати не лише трохи вогню для їжі (раптом зникне і газ), а й трохи додаткового тепла (в одній окремо взятій кімнаті). Звісно, з дотриманням всіх вимог щодо безпеки використання. Пʼятилітрового балону, наприклад, вистачає на кілька діб безперервного горіння одної плитки.

І останнє: крім утеплення вікон, дуже варто їх хрест-навхрест заклеїти скотчем, особливо зовнішнє скло, якщо це 2-3-шаровий склопакет.

Тримайте тверезу голову, не панікуйте і бережіть себе.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі