Ми застерігали про небезпеку пʼять років тому. Нас не почули

Неготовність усвідомити екзистенційну загрозу з боку московської орди стала однією з причин тієї високої ціни, яку українцям доводиться платити сьогодні

П'ять років тому ми, як тодішні члени комітету Верховної Ради у закордонних справах, застерігали про екзистенційні небезпеки Україні з боку Росії, що тепер вже є очевидні всім, та наголошували на потребі значно посилити зовнішню політику держави у цьому контексті.

Наведу кілька цитат з першого за багато років стратегічного парламентського документу — постанови ВР з рекомендаціями парламентських слухань на тему: "Актуальні питання зовнішньої політики України", ухваленої 24 травня 2017 року за нашою з Ганна Гопко ініціативою і розробленої з допомогою провідного правника-міжнародника Володимира Василенка.

"Протидія збройній агресії Росії проти України, відновлення територіальної цілісності України… є ключовими пріоритетами і визначальними завданнями української держави в цілому і української дипломатії зокрема".

"Зовнішня політика України має будуватися з урахуванням того, що російська влада розглядає Україну своїм екзистенційним ворогом, ставить під сумнів її право на існування як незалежної держави та переслідує остаточну мету — тотальне знищення України як нації, суб'єкта міжнародного права та геополітичної реальності".

"Збройна агресія Росії проти України не є випадковістю і триватиме принаймні доти, доки Росія утримуватиме окуповані нею території.

Небезпека ескалації конфлікту і переростання його у повномасштабну війну є реальною.

Сили оборони та відповідні державні органи України мають перебувати у постійній готовності до відбиття збройного наступу російсько-терористичного війська

Відтак сили оборони та відповідні державні органи України мають перебувати у постійній готовності до відбиття збройного наступу російсько-терористичного війська, а саме підрозділів Збройних сил Російської Федерації та незаконних збройних формувань.

Важливим є постійне системне зміцнення обороноздатності країни та розбудова конструктивних відносин з західними демократіями та її ключовими інституціями – НАТО і ЄС".

"Україна … підтверджує своє право на самооборону, передбачене статутом Організації Об'єднаних Націй, і наполягає, що остаточне вирішення конфлікту можливе лише за умови деокупації АР Крим та м. Севастополя, а також окремих районів Донецької і Луганської областей".

"Метою зусиль України має стати повномасштабна реалізація міжнародно-правової відповідальності Росії як держави-агресора.

Росія своїми діями систематично порушує вимоги сучасного міжнародного права, свідомо руйнує міжнародний правопорядок і створює реальну загрозу міжнародному миру і безпеці.

Зловживаючи своїм правом вето у Раді Безпеки ООН, Росія паралізує роботу цієї важливої міжнародної інституції і залишається безкарною за вчинені нею міжнародні злочини".

"Збройна агресія Росії проти України висвітлила неефективність існуючих структур міжнародної безпеки. Їхні механізми не враховують те, що Росія в своїй зовнішній політиці керується правом сили, а не силою права.

Політичні декларації Росії про прагнення до миру покликані слугувати маскуванню її справжніх агресивних намірів щодо сусідніх держав та західних демократій

Політичні декларації Росії про прагнення до миру покликані слугувати маскуванню її справжніх агресивних намірів щодо сусідніх держав та західних демократій.

Єдиною структурою, спроможною протистояти агресивним намірам Росії є НАТО.

Тому поряд із зміцненням національного сектору безпеки України першочерговим завданням для нашої держави є набуття повноправного членства в Північноатлантичному Альянсі…"

На жаль, цей парламентський документ не знайшов тоді належного відгуку ні в суспільстві, ні у виконавчій владі.

Нерозуміння і неготовність усвідомити жорстокі реалії життя та екзистенційну загрозу з боку московської орди більшістью нашого суспільства п'ять років тому стала однією з причин тієї високої ціни, яку українцям доводиться платити сьогодні для захисту своєї свободи і права на життя.

Тож маємо тепер мобілізувати свій дух і волю та здобути українську перемогу, що назавжди убезпечить майбутнє наступних поколінь.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі