Німці завинили перед нами. Зараз в них є шанс усвідомити та виправити помилки

Вони відчувають "комплекс вини" перед євреями, поляками та росіянами, але ж саме українці — головні жертви нацизму

Мені особисто й досі важко дається відчуття примирення з німцями.

З багатьох причин — як особистих, історичних і світоглядних, так і політичних.

Частково через те, що родина мого батька тоді споловинилася: з чотирьох рідних душ після війни з німецькими нацистами в живих лишилося тільки двоє – моя бабуся та малий батько. Дід загинув на фронті, а менший батьків брат помер під окупацією.

Частково через те, що усвідомлення величезної історичної вини нацистської Німеччини саме перед українцями як одними з головних жертв нацизму проникає вглиб німецького суспільства вкрай слабо і з великим спротивом.

Адже домінуюче місце в колективній свідомості німців на сході Європи досі займала Росія. А в частині відповідальності за нацистські злочини — "комплекс вини" перед євреями, поляками та росіянами.

Жоден канцлер Німеччини й досі не приїздив до Києва "вшанувати пам'ять мільйонів загиблих з вини німців", як це неодноразово робили канцлери під час їхніх численних візитів до Москви, Варшави і Тель-Авіва

І жоден канцлер Німеччини й досі не приїздив до Києва "вшанувати пам'ять мільйонів загиблих з вини німців", зокрема й моїх рідних, як це неодноразово робили різні німецькі канцлери під час їх численних візитів до Москви, Варшави і Тель-Авіва.

Частково ж через те, що увесь мій багаторічний політичний і міжнародний досвід свідчить, що німці так і не вивчили, насправді, уроки своєї історичної відповідальності в Європі, а німецькі еліти залишаються одними з найбільш лицемірних, зарозумілих й егоїстичних.

Тож мене не дивує, наприклад, поява в провідному західному експертному виданні Politico ґрунтовного аналізу німецької еліти — політичної, бізнесової, інтелектуальної і медійної — в частині відповідальності за вирощування ординського монстра.

Лише зараз, після великомасштабного вторгнення Росії і всього жахіття військових злочинів ординців в Україні, німці в пожежному порядку намагаються осягнути, чому ж у них виявилася така катастрофічна "східна політика".

Переконаний, що адекватна відповідь на цей виклик вимагатиме від німців, зокрема, й відновлення історичної справедливості щодо українців.

Німцям доведеться усвідомити роль України та величезну історичну провину саме перед українцями як однією з найбільш постраждалих від німців європейських націй.

А також вшанувати подвиг українського народу як важливої частини антигітлерівської коаліції, його визначну жертву і вагомий внесок у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні.

Німці мають осягнути родову спорідненість між німецьким нацизмом 80-річної давнини та нинішньою тоталітарною ідеологією "рашизму"

Й водночас німці мають осягнути родову спорідненість між німецьким нацизмом 80-річної давнини та нинішньою тоталітарною ідеологією "рашизму", що лягла в світоглядну основу нової кривавої бойні в Європі попри оманливу мантру "ніколи знову".

Адже саме німецька ресурсна (нарко)залежність від Росії і величезні німецькі гроші стали вагомою фінансовою підпиткою, що сприяла новому підйому варварської орди на сході Європи.

Щире усвідомлення німцями своїх фундаментальних помилок та відновлення історичної справедливості щодо українців є передумовою порозуміння та формування довіри в стосунках між нашими народами.

Нинішній час дає для цього добрий шанс. Сподіваюся, німці ним скористаються.

Хочу повторити те, що казав німцям неодноразово за останні роки, зокрема й у своєму виступі 26 травня 2017 року з трибуни Верховної Ради України:

"Сьогодні ми в праві не лише очікувати, а й вимагати від нинішнього лідера Європи — Німеччини — як всебічної допомоги у захисті від російської агресії проти України, так і всілякого сприяння у європейській модернізації нашої країни".

Переконаний, українська перемога над варварською ордою багато що поставить на своє місце, зокрема допоможе "вправити мізки" німцям щодо належних східної політики і стосунків з українцями, яким німці сильно завинили.

А поки важко мені дається відчуття примирення з німцями…

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі