Гарантій безпеки від Заходу не буде. Запорука нашого майбутнього – сильна армія

Якщо Україна погодиться з нейтралітетом, то це може бути лише озброєний нейтралітет

Директор з комунікацій Білого дому Кейт Бедігфілд зазначила, що жодних конкретних деталей гарантій безпеки, які Сполучені Штати могли б надати Україні, просто не існує, проте президент Джо Байден "не прийматиме рішень, які ведуть до прямого конфлікту між військовими США та Росії".

Раніше заступник прем'єр-міністра Великої Британії Домінік Рааб заявив, що його країна в односторонньому порядку не повторюватиме зобов'язання НАТО щодо країн, які не входять до НАТО і виключив можливість прямої участі британських військ у війні з Росією. І це – найближчі союзники України у протистоянні з Кремлем. Зрозуміло, що "гарантії" решти країн будуть ще більшою мірою декларативними – якщо взагалі будуть, – пише Віталій Портников для Еspreso.tv.

Так конструкція, запропонована українськими учасниками переговорів з Росією, впала на наших очах наступного ж дня після її оприлюднення – причому впала публічно, нам не потрібно навіть посилатися на якісь джерела та кулуарну інформацію, щоб це побачити. Впала тому, що не могла не обрушитися.

Якби Сполучені Штати, Велика Британія та інші країни Заходу були б готові до прямої конфронтації з Росією – і до загрози Третьої світової війни із залученням ядерного компонента – вони б воювали вже сьогодні

Політика – точна наука, щоб ми там про неї не думали. Якби Сполучені Штати, Велика Британія та інші країни Заходу були б готові до прямої конфронтації з Росією – і до загрози Третьої світової війни із залученням ядерного компонента – вони б воювали вже сьогодні, без жодних угод про гарантії безпеки для України. І, до речі, вже сьогодні – якщо не вчора – Україна була б членом НАТО.

Якщо вони не готові до такої війни, вони ніколи не підпишуть документ, який зобов'язуватиме їх брати участь у такій війні завтра. До того ж документ, який буде складений у більш жорстких рамках, ніж зобов'язання щодо НАТО. До того ж, буде документом демонстративно одностороннім. Адже суть зобов'язань щодо НАТО – не лише у тому, що американці та британці готові будуть вмирати за поляків чи латишів, а ще й у тому, що поляки чи латиші вмиратимуть за британців та американців. А гарантії безпеки Україні пропонувалося прописати таким чином, що американці та британці зобов'язані вмирати за українців, а ось самі українці нікому нічого не винні, що наша країна, яка продемонструвала всьому світу, як вона може протистояти агресії – потенційна жертва. І тільки. Хто таке підпише при здоровому глузді?

Читач, який упевнений, що представники влади, тим більше у воєнний час, мають "більше інформації" і тому точно знають, що роблять, повинен для початку усвідомити, як взагалі з'являються подібні пропозиції і чому вони виявляються мильними бульбашками. Ідею про гарантії безпеки Україні публічно презентував відставний дипломат Олександр Чалий – людина, яку я знаю багато десятиліть. Людина, відразу скажу, дуже хороша і дуже освічена. Але – фантазер. У політиці й на державній службі є така категорія людей, які примудряються прожити у світі власних фантазій все життя. У мирний час їхні фантазії відносно безпечні і навіть дозволяють їм з серйозним виглядом виступати на міжнародних конференціях. Але у воєнний час будь-яка дивна фантазія, яка виявляється політичною ілюзією, може призвести до дезорієнтації та деморалізації суспільства. І, до речі, саме через це цю фантазію з таким ентузіазмом сприйняли російські учасники переговорів. Тому що у Кремлі точно знають, що жодних зобов'язальних гарантій від західних країн Україна не отримає.

Путін, швидше за все, упевнений, що знайшов найкращий вихід. І цей вихід – не переговори з Україною, а її знищення

А ось іншу українську фантазію, яку могли б, у свою чергу, підтримати на Заході – 15-річні переговори щодо Криму – у Кремлі одразу ж відкинули. Тому що у Києві досі виходять із дивовижного припущення, що Путіну треба якось вийти із ситуації з окупацією Криму і думають, як би знайти тут компроміс. Але сам Путін, швидше за все, упевнений, що знайшов найкращий вихід. І цей вихід – не переговори з Україною, а її знищення.

Тому якщо ми хочемо отримати відповідь на запитання, чи є можливим нейтральний статус України, то ми маємо на нього чесно відповісти самим собі: так, є можливим. Але без жодних зобов'язальних гарантій із боку Заходу. Жодної нової системи європейської безпеки, на жаль, не буде – тим більше, що саме війна Росії проти України довела абсолютну ефективність НАТО та взаємних зобов'язань членів Альянсу. І якщо за рік після закінчення цієї війни Росія знову нападе на Україну, нам доведеться воювати самим і розраховувати виключно на військову та політичну підтримку Заходу.

Свобода має бути озброєною не гірше за тиранію

Чи є вихід із цієї ситуації, яка може здатися багатьом глухим кутом? Так. Є. І про цей вихід точно сказав Володимир Зеленський у своєму черговому зверненні до нації: свобода має бути озброєною не гірше за тиранію. Ці слова, як зазначив Зеленський, він також адресував американському колезі.

Якщо Україна погодиться з нейтралітетом, то це може бути лише озброєний нейтралітет. Тільки найсильніша армія континенту. Тільки найбільші витрати на оборону – можливо, на шкоду решті всіх інших програм. Це статус Ізраїлю перших років незалежності єврейської держави: не дуже багата країна, але дуже сильна армія.

І так нам доведеться прожити до краху путінського режиму. А от коли цей режим впаде, нам потрібно буде буквально за лічені місяці подавати заявку до НАТО і приєднуватися до Альянсу.

І лише після цього ми зможемо нарешті зітхнути спокійно і навіть зменшити наші військові витрати. Але ані днем раніше.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі